Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hällefors satsar på tvåspråkig teater

Den tvåspråkiga teaterföreställningen Sagoväskan kommer till Hällefors i april. Föreställningen ska visas på tre förskolor och ingår i kommunens uppdrag som finskt förvaltningsområde.

Annons
Kommer till Hällefors den 23 april. I kommunens arbete som finskt förvaltningsområde. Sannamari Patjas och Emil Sandberg med föreställningen Sagoväskan.

- Eftersom programmet är på både svenska och finska riktar den sig till alla barn. Föreställningarna är ett sätt att levandegöra det finska språket, berättar Marjo Mäkinen, samordnare för enheten chefs- och verksamhetsstöd/stöd för finskt förvaltningsområde på Hällefors komun, i ett pressutskick.

Som finskt förvaltningsområde har Hällefors kommun en skyldighet, enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk, att bland annat helt eller delvis ordna förskoleverksamhet på finska. Det ligger även i kommunens skyldighet att arbeta för att levandegöra det finska språket. Ett steg i det arbetet är att visa teater föreställningen Sagoväskan, framhåller Mäkinen.

Föreställningen tas  in från Finska nu som är ett språkprojekt som arbetar för att öka intresset för det finska språket och för finsk kultur i Sverige, samt öka kunskapen kring barns flerspråkighet. Målet för Finska nu är att bidra till samhörighet och ökade kontakter mellan Sverige och Finland för att främja ett flerspråkigt Sverige.

Projektet drivs med stöd från Utbildningsdepartementet i Sverige och Undervisnings- och kulturministeriet respektive Social- och hälsovårdsministeriet i Finland.

Den 23 april kommer Sagoväskan att framföras på förskolorna Masken, Lärkan och Grythyttans förskola. 

Läs mer om Finska nu via länken här:

Mer läsning

Annons