Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hällefors ska P-övervakas

Bergslagens miljö och byggnadsnämnd, BMB, sköter parkeringsövervakningen i Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg. Nu ska BMB även sköta den verksamheten i Hällefors.

Annons

– Från den 19 september har vi p-övervakningen i Hällefors och redan nu är vi på plats och informerar om detta, berättar Peter Grönlund, chef på BMB.

I många år har behovet av en fungerande parkeringsövervakning i Hällefors diskuterats. Debatten har funnits både hos allmänhet som hos politiker. Nu har kommunen bestämt att BMB ska sköta övervakningen.

– Det har inte fungerat med respekten för handikapparkeringar. Det behövs även bättre flyt på p-platserna på torget och på Sikforsvägen intill Ica.

På torget är det tillåtet att stå parkerad i två timmar. Utanför Ica i 15 minuter vid vissa tider på dygnet. Det är även ofta felparkeringar på vägen mellan Ica och Alexanders Hus.

Kostnaden för att parkera fel på parkeringsförbud och om man överstiger tidsgränsen är 400 kronor. Felparkering på p-plats för rörelsehindrade kostar 600 kronor.

– Huvudsyftet med övervakningen är inte att dra in pengar utan att förbättra parkeringsmoralen i Hällefors, säger Grönlund.

Hällefors har tills nu haft en relativt obefintlig parkeringsövervakning.

Inget för polisen

Att övervaka felparkerade bilar i Hällefors är inget som polisen anser sig ha resurser att utföra plus att skyltningen av gällande parkeringsregler inte alltid har varit korrekt.

Hällefors ska betala drygt 6 000 kronor för informationskostnader i samband med att övervakningen startar. Sedan räknar BMB med att intäkterna från p-böterna ska finansiera övervakningskostnaderna. Skulle så ej bli fallet ska Hällefors kommun stå för eventuella merkostnader.

Fler P-platser

Fler parkeringsplatser för rörelsehindrade ska inrättras i Hällefors centrum. Redan i dag finns sådana p-platser på torget och utanför Ica och Pekås, men antalet platser ska alltså utökas.

– Det ska i framtiden finnas fyra handikapp-platser utanför Ica och fyra utanför Pekås, berättar Sven-Åke Hultman från polisen i Hällefors.

De handikapp-platser som redan i dag finns utanför butikerna ska i samband med detta även målas upp bättre.

Mer läsning

Annons