Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hällefors vill betala mindre för städning

Hällefors kommunfullmäktige har bestämt att Hällefors ska betala en lägre andel av Bergslagens kommunaltekniks (BKT) kostnader för lokalvård än de övriga kommunerna i BKT-samarbetet.

Annons

Om detta kan ske utan att ändra i förbundsordningen som styr BKT är osäkert.

– Vi har en gemensam modell där Hällefors betalar en viss procent av kostnaderna för lokalvård. Jag får fråga direktionen hur vi ska göra nu, säger BKT:s förbundschef Stefan Lundqvist.

Hällefors betalar 16,5 procent av BKT:s samlade kostnader för gemensam styrning, samordning och administration av lokalvård. Men större delen av dessa kostnader sköter Hällefors kommun själv. BKT har nämligen inga lokalvårdare anställda för Hällefors räkning, förutom BKT-chefen för lokalvård. Hällefors har entreprenadavtal för städning och vissa av dessa gemensamma kostnader finns då med i dessa avtal.

I dag betalar Hällefors 222 000 kronor för dessa övergripande administrationskostnader till BKT. Enligt kommunens egen beräkning borde Hällefors istället betala 120 000 kronor.

Inte överens

Men när fullmäktige tog detta beslut var politikerna inte överens. Det blev omröstning innan förslaget godkändes, med reservationer. Beslutet sade att BKT:s driftbidrag för städverksamhetens övergripande administration från 2012 ska fördelas utifrån verklig arbetsinsats och inte enligt förbundsordningens fördelningsmodell.

– Ska vi förändra fördelningsmodellen måste vi också ändra i förbundsordningen, framhöll Allan Myrtenkvist (S) som är en av kommunens representater i BKT.

Stefan Lundqvist närvarade på mötet och när han fick frågan om vad beslutet kommer att innebära hänvisade han till att detta nu måste diskuteras i direktionen, alltså den politiska ledningsgruppen för BKT.

I BKT ingår kommunerna Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg.

Mer läsning

Annons