Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälleforsbo fick rätt i rätten

Förvaltningsrätten ger en Hälleforsbo rätt till bidrag för bostadsanpassning. En ansökan Bergslagens bygg- och miljönämnd tidigare sagt nej till.

Annons

Efter en operation behövde en person bosatt i Hällefors kommun bygga om badrum och toalett i sin bostad. Arbetet genomfördes och ansökan om bidrag till Bergslagens- miljö och byggnämnd, BMB, har skett i efterhand. BMB sade nej till ansökan varpå den sökande överklagade till Förvaltningsrätten i Karlstad.

BMB anser fortfarande inte att något bidrag ska betalas ut. Man hänvisar till att det inte finns sakkunniga bevis för att behovet av anpassning fanns vid den tidpunkt som bidraget söktes. Om en funktionsnedsättning är i ett inledande skede är det inte möjligt att bedöma att den ska bli bestående framhåller BMB. Nämnden anser att det inte går att utreda om förutsättningarna för bidrag är uppfyllda.

Förvaltningsrätten gör en annan bedömning. Även om det inte är tillräckligt styrkt om personens funktionshinder vid ansökningstillfället var stort nog visar utvecklingen, som är styrkt av läkarintyg, att behovet av bostadsanpassning funnits och då ska bidrag utbetalas.

Det är BMB som utför anpassningen, men Hällefors kommun som i slutänden betalar kostnaderna.

BMB kan överklaga ärendet till Kammarrätten.

Mer läsning

Annons