Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälleforsduo kan glänsa på travbana

Hästbiten. Ja, så kanske det går att beskriva Jens Eriksson som tillbringar mycket av sin lediga tid med hästen Nathalie On Rie. Nu är hon nominerad till Årets häst och Jens själv till Årets B-tränare på Fornaboda.

Annons
Samförstånd. Ett särskilt band har växt sig starkt genom åren mellan Jens Eriksson och hans häst Nathalie On Rie. Lyhördhet från kuskens sida är viktigt för att hästen ska gå bra på travbanan.

När intresset för hästar vaknade kan Jens Eriksson inte svara på. För honom känns det som det alltid funnits där. Han minns väl hur han som barn hängde med en äldre släkting i skogen och körde med häst.

– Då var jag kanske 12-13 år. Min första egna häst köpte jag på 80-talet, men sedan hade jag ett uppehåll. Nu har jag sysslat med trav i 13-14 år.

Jens klappar om och pratar lugnande till Nathalie On Rie som han just tagit ut ur boxen. I stallet vid Hedgårdarna har han även hästen Spurten.

– Han är tretton år och pensionär. Spurten är en lugn häst.

En tuff häst

Annat är det med Nathalie. Jens beskriver henne som lite vild, en tuff häst som verkar tycka om utmaningar. Han har följt henne sedan hon var ett litet föl.

– Jag hade mamman först, men gav bort henne och behöll fölet. Vi har haft våra duster genom åren, men det är roligt.

Ett särskilt band finns mellan Jens och hans häst. Här finns ett samförstånd som är svårförklarat.

– Hästar är vackra men också förståndiga djur.

Målmedvetet

Sakta men säkert har Jens jobbat med Nathalie för att få henne till en bra travhäst. Tålamod, målmedvetenhet och väl inövade rutiner är ett måste.

Steg för steg har han tränat för att få Nathalie att klara utmaningarna på travbanan. Varje dag ägnar han timmar åt sina hästar. Från daglig skötsel och omvårdnad till ren träningstid.

En mil omdagen

– Vi kör minst en mil om dagen. Hon måste hållas igång och må bra för att det ska funka.

Jens hyr stallplats av Hällefors travklubb och nyttjar den 800 meter långa banan. Många varv blir det, men tröttnar gör han inte.

– Nej, det här är bara roligt.

Att vara hästägare är att välja livsstil. Jens tycker om utmaningar och ett par gånger i månaden är det tävling som gäller.

Nu ser han också fram emot den årliga Travgalan i Örebro i början av februari. Jens är nominerad till Årets B-tränare och hans häst Nathalie On Rie till Årets häst i kategorin äldre.

– Bara att bli nominerad känns hedrande. Sedan får vi se hur det går.

Fornabodas nominerade

ÄldreA Place for Us

Natalie on Rie

4-årigDonna Leone

Ian Marje

3-åringPergola

Svana Line

2-åringSo Cute Indika

Twin's Tingeling

A-tränareJimmi Ehlers

Sebastian Hedblom

B-tränare Jens ErikssonInger Olsson

Dessutom utses årets:

 - Ombud

 - Häst

 - Kallblod (tillsammans med Örebro)

Mer läsning

Annons