Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han ställer upp i vått (och torrt)

Han är en person som alltid ställer upp, i torrt men mest i vått. Det är motiveringen när Hällefors dykarklubb utser Håkan Gustavsson till Årets dykare.

Annons
Djupt intresse. Att bege sig 40 meter ner under vattenytan är både fascinerande och spännande, tycker Håkan Gustavsson, som utsetts till Årets dykare i Hällefors dykarklubb.

Kanske är han lite äventyrligt lagd. Som barn funderade Håkan på att börja klättra, men mamma övertygade honom då om att det kunde vara farligt.

– Jag vill ju göra något mer än bara jobba. Jo, jag gillar nog utmaningar.

När han fick reda på att Dykarklubben skulle ha en prova-på-dag i Filipstads simhall blev Håkan sugen. Han försökte få med sig en kompis, men misslyckades. Han tog modet till sig och åkte ensam.

Det är snart fem år sedan och ett beslut han aldrig ångrat.

Lite läskigt

– Att ta det första andetaget under vatten kan kännas lite läskigt. Man har en benägenhet att hålla andan. I huvudet vet man att det inte går att andas under vattnet, man handlar instinktivt.

Som dykare är det viktigt att jobba med det tekniska men även med den mentala biten. Håkan förklarar hur han fått erövra kunskaper och färdigheter steg för steg.

– Avvägningen i vattnet är viktigt att få kläm på. När man andas in flyter man upp för att sedan sjunka när man andas ut. Här måste man ha koll.

När det tekniska stämmer är det en fröjd att befinna sig under ytan, upplever Håkan och talar om den stora frihetskänslan som följer med viktlösheten. Tystnaden är också härlig.

– Man måste veta vad man gör. Att dyka är inte helt riskfritt. Som dykare ska du veta dina egna begränsningar.

Drömmer om Mexiko

– Att känna ansvar är viktigt. Det är sitt eget liv man leker med.

En tumregel är att aldrig dyka ensam.

– Men jag hör mig också alltid för med den jag ska dyka tillsammans med, vilka erfarenheter och kunskaper personen har. Man vill inte att någon annan ska riskera ens liv heller.

Håkan är trestjärnig dykare i dag men har för avsikt att förkovra sig. Mest fascineras han av teknisk dykning. En dröm är att åka till Mexiko och dyka i grottor. Kanske det blir av nästa år.

Mer läsning

Annons