Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill stärka bygden

Kommunens självförtroende måste stärkas. Med lösningarna i fokus axlar Hans Karlsson kommunchefens mantel.

Annons
Olika roller. Hans Karlsson är S-politiker men har inga problem att hänga av sig partikostymen i sin roll som tf kommunchef i Hällefors.

Han är inte konflikträdd utan van att hantera olika åsikter och synsätt. Själv säger Hans Karlsson att han redan som barn tog sig an ledarrollen som äldst i en tiohövdad syskonskara.

Efter uppväxten i småländska Vetlanda letade han sig upp i landet och bosatte sig i Hallsberg. Hans Karlsson har jobbat som skogsarbetare och inom industrin. Erfarenheter han nu anser sig ha nytta av.

– Jag tror jag vinner i trovärdighet också.

Tidigt engagerade han sig fackligt, men viljan att påverka och förändra fick honom att gå över till politiken, till socialdemokraterna. Han har varit riksdagsledamot och EU-parlamentariker.

Engagerad i Hällefors blev han i samband med turbulensen bland lokalpolitikerna i regerande ställning i våras. Karlsson var med och förhandlade fram den nuvarnade majoriteten i kommunfullmäktige.

Men nu är Hans Karlsson tjänsteman i egenskap av tf kommunchef i Hällefors. För honom kändes det naturligt att ställa upp.

– Jag hänger av mig partikostymen och har inga problem med rågången. Fördelen är att jag vet hur politiken tänker.

– Värderingar har vi alltid, men för min del är det viktigt att vara neutral i olika ärenden.

Situationen i Hällefors bedömer han som svår, men inte omöjlig.

– Problemlösare? Nja, snarare lösningsfokuserad. Vi har en tuff period framför oss.

Att hitta styrkorna är viktigt och att Hällefors får ett bättre självförtroende. Karlsson tror att ökat samarbete i regionen är nödvändigt i framtiden. Hopslagningar av kommuner tror han inte blir verklighet inom överskådlig tid.

– Inget talar för det. Snarare gäller det att hitta kommunens nischer.

Karlsson ser Hällefors som en mångfacetterad bygd, inom näringslivet och med en rik natur. Urbaniseringen tror han fortsätter, men landsbygden har ändå stora möjligheter.

– Små orter kommer inte dö och försvinna. Men samhällsbygget blir en utmaning, för beslutsfattare och enskilda individer. Det är invånarna som gör bygden.

Han beskriver sig själv som öppet tillåtande och prestigelös i sitt ledarskap, men är samtidigt otålig.

– Även om jag är här tillfälligt kommer jag inte att sitta stilla.

Hans förordnade är på ett halvår, med möjlighet till förlänining. En ny kommunchef ska rekryteras, men först ska en ny politisk organisation föreslås. Hans Karlsson hoppas att ett första förslag ska kunna presenteras i mitten av november.

– Att hålla ihop kommunen på ett bättre sätt är nödvändigt.

Mer läsning

Annons