Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här jobbar eleverna med Årets kock

– Okej! Då samlas vi allihopa för en rökpaus. Vi ska röka fisk.Andreas Hedlund, Årets kock 2002, har lektion i elevköket på Pihlskolan.

Annons
Undervisning vid supermixern. Gräddkokad sparris mixas till den perfekta konsistensen av Emmy Rudfält. Andreas Hedlund, Årets kock, finns med och ger instruktioner.

Flammad laxrygg. Rostad pumpacreme. Konfiterat kycklingbröst. Rökt röding. Bakad choklad. Havtornssorbet. Det är bara några av alla maträtter som ska tillagas denna skoldag. Men så är det inte en helt vanligt lektionsdag heller. Årets kock är på plats och undervisar eleverna från gymnasieprogrammet restaurang och livsmedel från Pihlskolan i Hällefors och från Spångbergsgymnasiet i grannkommunen Filipstad.

Andreas är utrustad med en rökpistol.

– Rödingen är lättrimmad och nu ska den rökas med rökpistolen, säger han.

Nicolina Larsson har förberett fiskfiléerna och nu skrider Årets kock till verket. Plastfilm över fisken, sätt fyr på rökpistolen och börja röka fisken.

– Nu ska jag visa er min supermixer. Den har en motorstyrka på 1,8 hästkrafter.

Nästa köksmaskin plockas fram. Andreas berättar detaljerat om hur supermixern fungerar och hur den ska användas. Emmelie Fält och Darina Svensson har förberett en blandning med potatis och purjolök.

Nu far den blandningen ner i Andreas supermixer.

– Det ska bli ett potatis och purjolökskum till fisken, säger han.

Sagt och gjort. Skummet får exakt rätt konsistens. Sedan rörs skummet ner i en gasdriven sifon.

– Med sifonen serverar ni gästerna skummet direkt vid bordet. Men tryck försiktigt, annars kan det spruta iväg skum ordentligt.

Det råder full aktivitet i elevköket. Alla elever har flera uppgifter som de ansvarar för. Det kokas lök och sparris, det filéas fisk av olika slag, det rörs ihop desserter och kyckling förbereds för konfitering, att långsamt bakas i olivolja.

Ida Lindqvist Gustafsson arbetar med havtornssorbeten.

– Jag har precis sötat blandningen och nu kollar jag om jag har en lagom mängd socker. Genom att låta ett kokt ägg med skal flyta i skålen. Om skal av en femkronas storlek syns har jag rätt mängd socker, säger hon.

Efter att ingredienserna har blandats samman ska hela klabbet till glassmaskinen för att bli sorbet.

Daniel Smedh ska puffa gösskinn. Han skär skinnet i bitar på några centimeter.

– Sedan ska skalen kokas i olja, berättar han.

Lektionsdagen med Årets kock sker i samarbete med Arla.

– Upplägget jag kör i dag är att berätta om moderna metoder i köket som jag följer upp med praktiska metodvisningar samt att vi ska träna smaklökarna, säger Andreas.

– Att få komma ut på skolorna och träffa landets restaurangelever är kul. Det är ju här som morgondagens arbetskraft i restaurangköken utbildas.

Det var på tisdagen som Årets kock besökte Pihlskolan.

Läs mer om Årets kock via länken:

Mer om Årets kock

Tävlingen Årets Kock startades 1983 av de svenska mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk med Gastronomiska akademin och Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och det skandinaviska kökets renommé.

Idag är tävlingen väl etablerad i såväl branschen som hos den breda allmänheten.

År 2002 blev det den tidigare eleven på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, Andreas Hedlund, som vann hela tävlingen och utnämndes till Årets kock.

Idag arbetar Andreas bland annat som gastronomiansvarig på Stockholms stadshusrestauranger samt förbereder öppnandet av sin egen restaurang i Solna.

Mer läsning

Annons