Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här räddas hästen ur kärret

Hästen Bamse räddades ur ett kärr. Efter en lång och dramatisk räddningsinsats lyckades räddningstjänsten få upp hästen ur kärret.

Annons
Efter en lång och dramatisk kamp lyckades räddningstjänsten få upp hästen Bamse ur dyhålet.

Det var på fredagens förmiddag som Gabriella Rönn Larsson hittade sin häst Bamse i kärret.

- Vi hade hovslagaren här idag och jag skulle hämta hästen. Men så hittade jag honom inte i hagen och började leta och gå runt. Till slut hörde jag honom gnägga och så hittade jag honom i en stor dypöl med bara huvudet ovanför ytan, berättar Gabriella.

Bergslagens räddningstjänst, BRT, tillkallades omedelbart och en insatsstyrka åkte ut till kärret i Sävsjön som ligger ett par mil utanför Hällefors tätort.

Med vinsch, sele och manuell kraft lyckades brandmännen, hästägarna och andra frivilliga krafter till slut få upp hästen ur dyhålet.

Men det var en lång och tuff räddningsinsats. Och när BRT efter mycket kamp lyckades få upp hästen ur dyhålet så föll han tillbaka i igen.

Ett nytt försök och slutligen kom Bamse upp ur dyn och fick fast mark under hovarna.

Gabriella såg till att Bamse snabbt fick några filtar på sig och Gabriellas make Leif matade hästen med socker och morötter. Bamse var nedkyld, medtagen och mycket trött men kunde trots allt stå på benen själv.

Hur länge Bamse har legat i kärret är osäkert.

- Nu ska vi spola ren Bamse och se till att han blir varm. Det verkar ha gått bra trots allt, men en veterinär ska få titta till hans hälsoläge senare, sade Gabriella.

Larmet kom klockan 11.21 på fredagen hos BRT. Vid 12.30-tiden lyckades BRT få loss hästen ur dyn.
Bamse på fast mark. Klappas om av Carola Söreskog, Gabriella Rönn Larsson och Leif Larsson.

Mer läsning

Annons