Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlig diskussion inom koalitionen

En ny politisk organisation som ska spara pengar diskuteras inom koalitionen i Hällefors. Det kan innebära bland annat att gruppledarna försvinner och att ett oppositionsråd inrättas.

Annons

Gruppledare Annalena Järnberg (S) är mycket förtegen om vad som diskuteras mellan koalitionspartierna S, V, HOB och C. Den politiska organisationen står i fokus och huvudmålet är att spara.

Tjugo år gammal

– Nuvarande organisation är tjugo år gammal. Den var säkert bäst då. Alla organisationer behöver ses över. När det är sparbeting på allt annat är det inte mer än rätt att även politiken är med.

Järnberg är noga med att påpeka att inget är klart än, inga beslut fattade och att det finns en rad olika möjligheter och alternativ. Om slutresultatet innebär färre politiker i ledande ställning kan hon inte svara på.

– Vi kanske inte behöver dra ner på antalet fysiska personer. Det är även tänkbart att förändra och reducera möten. Allt har för- och nackdelar som måste vägas samman.

Ta bort gruppledarna?

Det har framkommit att koalitionen tittat på möjligheten att ta bort gruppledarna. De fungerar som en länk mellan politiska ledningen och medlemmarna i de politiska föreningarna.

– Möjligheten finns. Det kanske finns alternativ, som att ge partierna bidrag och de själva anställer personer.

Demokratiskt problem

Att det kan bli ett demokratiskt problem om gruppledarna tas bort är Järnberg medveten om.

– Men frågan är hur stor en grupp ska vara. Om ett parti bara har ett mandat i fullmäktige, är man en grupp då?

Risken att små partier utestängs finns medger Järnberg, men tror inte det är ett överhängande problem.

– Det finns ändå kanaler in i politiken, om man vill.

Att återinföra arbetsutskotten diskuteras också. Även inrättandet av ett oppositionsråd och förändringar av kommunalrådsposten.

Målet är att spara

– Titlarna kanske blir annorlunda, men för den skull blir organisationen inte större. Målet är ju att spara pengar. Vi är fyra partier som diskuterar och mycket återstår.

Under det första halvåret 2012 tror Järnberg att det ska finnas ett förslag att presentera.

Mer läsning

Annons