Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlig huvudman räddar Fidu kvar

Fidu blir med stor sannolikhet kvar i Hällefors. En ny intressent har klivit in på arenan och nu söks nya lokaler.

Annons

Ovissheten och oron kring framtiden för Fidu, förberedande industridesignutbildningen, var stor för kort tid sedan. Bengt Rodell, rektor och lärare på Fidu, säger att en lösning nu verkar finnas. I Hällefors.

Fidu startade i slutet av

1990-talet i Hällefors och har därefter blivit en riksrekryterande utbildning.

Rinman education AB har nyligen sagt upp sitt huvudmannaskap. Vd Peter Eiritz har tidigare förklarat att Rinman gick in som en krisåtgärd för att hjälpa Hällefors kommun i samband med att stiftelsen Formens hus, där huvudmannaskapet låg tidigare, gick i konkurs. Att Rinman klivit åt sidan beror enligt Eiritz på att utbildningen blivit en stor ekonomisk belastning. Orsaken är dåligt elevunderlag.

Bengt Rodell har sagt att han befarade att utbildningen skulle flyttas till annan ort. Nu finns emellertid en tänkbar lösning som gör att utbildningen kan stanna kvar i Hällefors.

– Det har varit ledstjärnan hela tiden och det ser ljust ut, säger Bengt Rodell.

Vilken huvudman det är fråga om vill han däremot inte berätta än. Även om det ser ut som en uppgörelse är nära befinner man sig på förhandlingsstadiet.

I den här fasen är det också aktuellt att söka nya lokaler. Fram till sista juni ligger utbildningen i Formens hus, men hyreskontraktet är uppsagt. Då osäkerhet rådde kring utbildningens framtid valde Fidu att säga upp avtalet. Därefter har kommunen fattat beslut om att flytta kommunens kontors- och administrativa verksamhet hit. Formens hus blir det nya kommunhuset. Därmed behöver kommunen nu själva dessa lokaler.

För att utbildningen ska stanna

i Hällefors ska även Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, godkänna förändringarna och ge sitt tillstånd för att utbildningen fortsätter i Hällefors.

Bengt Rodell är hoppfull och tror att det blir terminsstart även i höst. I dag har utbildningen bara 10 elever. Platserna är 32 och Rodell säger att satsningen ligger på att få upp elevantalet i topp. Om det blir svårt är inte lätt att avgöra.

– Nja, vi kanske får ta det i olika steg, men det är absolut ingen omöjlighet. Vi måste förstå att ungdomar följer olika trender i dag. Grunden för valet av olika yrkesinriktningar ligger ofta på en önskan eller en vision.

Det totala söktrycket för olika design- och konstutbildningar har inte minskat över lag, enligt Bengt Rodell.

– Men inom industridesign har vi märkt ett något mindre söktryck. Det här kommer och går, säger han.

Rodell påpekar att man i sammanhanget också måste ta hänsyn till demografin, att antalet födda i de aktuella åldrarna är något färre, det påverkar också söktrycket.

I början av juni tror Bengt Rodell att det finns en överenskommelse med en ny huvudman samt även nya lokaler för Fidu.

Mer läsning

Annons