Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemservice första steget i Egna händers bolag

Nu pågår rekrytering av personal till det privata bolaget Egna händer som först inriktar sig på hemservice.

Annons

I början av året inleddes diskussionen om att bilda ett privat bolag för att driva äldreomsorg, förskola och skola i Grythyttan.

Bakgrunden är ortbornas frustration kring politikernas beslut att lägga ner ålderdomshemmet Sörgården samt oron för ytterligare neddragningar. Det fick människor att mobilisera sig och resulterade i bildandet av aktiebolaget Egna händer.

Ett 80-tal grythyttebor är aktieägare till sammanlagt 200 aktier. I bolagsordningen deklareras bland annat att ingen ska ha ensam majoritet och att eventuell vinst i bolaget inte ska delas ut bland aktieägarna utan gå tillbaka till verksamheten.

Styrelseordförande Eva Hansen förklarar att bolaget är politiskt oberoende.

– Ytterst handlar detta om att skapa en attraktiv ort att leva och bo i, säger hon.

Första steget för bolaget är att starta hemservice. Till det behövs inte några särskilda tillstånd. Nästa steg är att starta dagis, äldreomsorg och även se över möjligheterna att driva skola. För dessa verksamheter krävs dock del tillstånd.

Hemservicen hoppas Eva Hansen ska kunna komma igång snart.

– Just nu kollar vi personalbiten och intervjuar folk.

Bolaget har gått ut med platsannons och fått respons från omkring 30 personer. Av dessa har 24 ställt upp på personlighetstest.

– I vår verksamhet ska det vara engagemang och hjärta som gäller, säger Eva Hansen.

När hemservicen kan starta är oklart. Först ska personal finnas tillgänglig och därefter uppdragsgivare raggas. Det tänkta upptagningsområdet är kommunerna Hällefors, Nora, Lindesberg, Ljusnarsberg och Filipstad.

Mer läsning

Annons