Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hennes hjärta dunkar varmt för Hällefors

I NA:s artikelserie om nya namn på valsedeln har det blivit dags för Amanda Kron, som representerar Vänsterpartiet i Hällefors kommun.

Annons
Amanda Kron. Ny på listan för Vänsterpartiet i Hällefors.

Efter fyra år är hon tillbaka i sitt barndoms Hällefors. Ett års jobb i Paris, och tre års plugg i Göteborg har fått Amanda Kron att se sin hemtrakt med ny blick.

– För mig innebär Hällefors gemenskap och tillhörighet. Jag tycker om Hällefors, här har jag min familj.

Det här med politik har kommit in rätt nyligen i Amandas liv. Eller egentligen inte.

– Jag är ny inom partiet, och har inte tidigare varit politiskt aktiv. Men jag har alltid tyckt att politik varit intressant och viktigt.

Just nu jobbar hon som vikarie inom skolan, men letar även andra jobb. Under utbildningsåren på Göteborgs universitet handlade det om kandidatprogrammet i globala studier, med inriktning humanekologi.

När du är ledig då?

– När jag inte engagerar mig politiskt renoverar jag huset, odlar, pysslari trädgården och umgås med familj och vänner.

Och din egen hjärtefråga?

– Det viktigaste för mig lokalt är hur man ska skapa ett hållbart Hällefors där medborgarna trivs och har möjlighet att utvecklas och leva goda liv.

Om landsbygden:

– Det är viktigt att vi lyckas vända befolkningsutvecklingen. För att uppnå det anser jag att det måste föras en politik som skapar ett Hällefors där människor mår bra, trivs och kan utvecklas. Den bästa marknadsföring som Hällefors kan få är om de som i dag bor i kommunen upplever Hällefors som en bra plats att leva på. Hällefors har mycket att erbjuda och en potential att bli ännu bättre.

Om viltfrågan:

– Viltfrågan är inte en kommunalpolitisk fråga, men jag anser att mycket av problematiken ligger i att de som berörs inte haft möjlighet att vara med och diskutera frågan. Det här är ett problem med politik som förs långt bort från den som är berörd.

Om kommunikationerna:

– Det är viktigt att även vi som bor på landsbygden har möjlighet till goda kommunikationer till andra orter. Idag finns en expressbuss mellan Hällefors och vissa orter. Det bör satsas mer på kollektiva kommunikationer till och från kommunen.

Om jobben:

– Vi i Vänsterpartiet vill införa fler fasta anställningar inom vården, tillhandahålla prisvärda industritomter, styra upphandlingar mot lokala företag och lokalproducerade alternativ samt skapa ett mer inbjudande centrum som är attraktivt för handel.

Om invandrings- och asylpolitiken:

– Det är viktigt att vi har ett öppet och tolerant samhälle som bygger på och säkerställer de mänskliga rättigheterna. Jag tycker det är viktigt att vi utvecklar lagliga vägar för flyktingar att ta sig in i EU. Det som exempelvis händer i Medelhavet där många flyktingar drunknar på sin resa till Europa är fruktansvärt, och vi borde göra mer för att förhindra detta. Något som vi lokalt kan förbättra är integrationspolitiken och hur vi tar emot människor som kommer till kommunen.

Om skola, vård och omsorg:

– Behoven i omsorgen är stora, och Vänsterpartiet har utnämnt en satsning på omsorgspersonalen som vår mest prioriterade fråga inför valet. Det är viktigt att ta bort delade turer och öka antalet fasta anställningar inom omsorgen. Att lyssna på de äldre och ta in deras perspektiv av vad som behöver göras är viktigt.

I skolan vill vi

öka den specialpedagogiska kompetensen och skapa en bra arbetsmiljö för lärarna som stärker elevernas lärande. Vi vill även öka gymnasieskolans attraktivitet. Att fortsätta det arbete som startats med en ökad andel ekologisk och närproducerad mat för våra barn och äldre är en viktig bit för att barn och äldre ska få bra och näringsrik mat, men också för att minska Hällefors påverkan på miljön.

Mer läsning

Annons