Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hissen på Gillersgården trasig i flera månader

En hiss på sjukhemmet Gillersgården har varit trasig i flera månader och än ser det inte ut att vara någon snabb lösning på gång.
– Det innebär problem att kunna ta ut de boende, säger enhetschef Gudrun Carver.

Annons

Det finns två hissar på sjukhemmet Gillersgården varav en har varit ur funktion en längre tid.

– Hela vintern, och då har det kanske inte varit så farligt. Men att stå utan hiss nu under sommaren påverkar arbetssituationen väldigt mycket. Detta är verkligen synd, säger Gudrun Carver.

Hyr av landstingetHällefors kommun hyr lokaler för sjukhemmet av Länsgården fastigheter AB, ett fastighetsbolag ägt av Örebro läns landsting. Kommunen har sagt upp kontraktet som löper ut sista december 2013.

Att det tagit så lång tid innan hissen åtgärdats har med kontrakteringen att göra enligt Länsgårdens vd Stafan Dahlman.

– Vi måste veta vad kommunen vill med lokalerna. De har varit i drift sedan 1995 och det börjar bli dags för en renovering. Ett möte med kommunen är inplanerat där vi ska resonera om saken.

Länsgården vill enligt Dahlman inte göra några större satsningar om kommunen inte vill förlänga kontraktet. Därför har också hissproblemet fått vänta.

– Hissen är så gammal att det är svårt att få reservdelar. Förmodligen måste vi installera en ny, vilket kostar omkring en halv miljon kronor, säger Dahlman.

Reducerad hyraLena Sahrblom, kommunchef och tf chef för omsorgsförvaltningen, säger att man från kommunens sida bland annat kommer att ta upp en reducering av hyran då hissproblemet påverkat verksamheten. Framtidsfrågorna i övrigt gäller en totalrenovering där ventilationen också ska diskuteras, samt om Gillersgården ska ha kvar fyrabäddsrum.

– Då måste vi också ta ställning till hur kommunens vård- och omsorgsboende ska se ut, hur många platser vi har och ska ha. Att ta bort fyrabäddssalar och bygga om till enkelrum betyder färre platser. Det handlar om kontraktsskrivning och vi måste se till helheten, säger omsorgsnämndens ordförande Ulrika Mellkvist (C).

Svårt få ut de boendeSituationen innebär ytterligare väntan på att den trasiga hissen ska lagas för personal och boende på Gillersgården.

– Vi meddelade Länsgården för länge sedan om hissen och jag har full förståelse för att man avvaktat under rådande omsändigheter. Vi har varit väldigt tålmodiga, men självklart tycker jag inte om detta. Vi kommer att få jätteproblem att kunna ta ut de boende under sommaren. Detta är en kvalitetsfråga men också en fråga om arbetsmiljö, säger Gudrun Carver.

Mer läsning

Annons