Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiska vingslag i kapellet

Sakta men säkert växer texten fram. Konservatorerna jobbar i Castorinska kapellet med ord formulerade för sekler sedan.

Annons
Återskapar. Konservator Gábor Pásztor jobbar med de över 200 år gamla väggmålniningarna i Castorinska kapellet. Viss hjälp kan en kamera med infrarött filter ge, förklarar han för kyrkorådets ordförande Kari Paavonen.

Ett par hundra år har gått sedan väggen pryddes med bokstäver, formuleringar som formats till minne av Pehr Castorin den äldre (1727-1794). Av en slump upptäcktes de, i samband med en renovering som påbörjades i fjol. Det var då en vägg av träpanel togs ner.

Ingen kände till skriften på väggen och från kyrkans sida upplevde man omedelbart att något värdefullt hade uppdagats. Renoveringsarbetet är väl förankrat inom Västerås stift som står för större delen av kostnaden.

Man var nu överens om att anlita en kyrkokonservator. Tanken är att bevara skriften på väggen och försöka återskapa det som gått förlorat.

Konservatorn Gábor Pásztor och hans kollega István Ács har inlett arbetet.

– Bara för en halvtimme sedan upptäckte vi att det förmodligen finns marmoreringar eller någon form av dekorering här, längre ner, under texten, säger Gábor och visar skiftningarna under putsen som försiktigt petats bort.

Som konservator får man alltid vara beredd på överraskningarn som kräver nya beslut förklarar han krasst.

Ett tålmodigt arbete krävs för att hitta det ursprungliga. Gábor berättar om processen, pekar på nedre delen av väggarna runt om i byggnaden där salter trängt in.

– Vi ska försiktigt försöka dra ut saltet, genom en speciell metod.

Gábor fortsätter att prata om texten på den norra gavelväggen. Text som man under någon tidpunkt försökt fylla i, text som också till vissa delar är övermålad. Väggarna ska tvättas och redan vid tester har Gábor upptäckt ytterligare bokstäver.

Nu hänger genomskinlig byggplast över. På plasten fylls bokstäverna i och ett autentiskt dokument skapas över hur texten ser ut.

– Tanken är att på plasten måla text vi ser med blotta ögat i svart, det vi sedan antar står skriver vi i rött.

Med hjälp av en kamera utrustad med ett särskilt filter som släpper igenom enbart infrarött ljus kan ytterligare konturer upptäckas.

Ultraviolett, uv-ljus, kan vara ännu ett hjälpmedel. Pusselbitar kan fogas samman till en mer fullständig bild.

Kyrkorådets ordförande Kari Paavonen är fascinerad och följer arbetet med stort intresse.

– Detta är otroligt spännande. Jag tror det här blir en tillgång i församlingen.

Gamla målningar i den här typen av kulturbyggnader är inte ovanligt enligt Gábor.

– Oavsett syfte var det vanligt för ett par hundra år sedan med dekorationer.

– Begravnings- och minnestexter är inte ovanligt. Däremot brukar de återfinnas på någon form av tavla. Även på den här tiden var man väl medveten om skaderisken.

– Målningar direkt på väggen, som detta, är därmed inte lika vanliga.

Mer läsning

Annons