Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt studentfirande i Grythyttan

I dag tar Sveriges första måltidsekologer examen vid Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan.

Annons
Det är vi som är de första måltidsekologerna. På bilden Camilla Adolfsson, John Kenne, Elin Axelsson, Maj Östberg Rundquist, Magnus Westling och Anna Hermansson.

Det är sambamusik, det är uppklätt i kostymer och klänningar. Det skålas, det kramas och det fotograferas till familjealbum och till facebook-sidor. I dag, fredag,  hölls studentexamenshögtid vid Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan, Örebro universitet. Från Måltidens hus gick studenttåget genom Grythyttan centrum till kyrkan.

Kulinariska kockar, måltidskreatörer och sommelierer tar studenten. Och så finns här en liten unik grupp på sex personer som tar examen som måltidsekologer. Det är en nystartad utbildning där två institutioner på Örebro universitet samarbetar, institutionen för naturvetenskap och teknik och Restaurang- och Hotellhögskolan.

– Vi är sammanlagt elva studenter som läst utbildningen och sex av oss tar nu examen i måltidskunskap och fem i biologi på Örebro universitet, berättar Magnus Westling som är en av de nyutexaminerade måltidsekologerna.

Nu siktar Magnus på magisterexamen och sedan forskning i sitt ämne.

– Jag vill utveckla min c-uppsats där jag jobbat med mikrobiologi och sensorik i kombination och forska i mat, miljö och hållbarhet.

Anna Hermansson, som också är en av de nyutbildade måltidsekologerna, tar sikte på arbetsmarknaden nu direkt.

– Jag vill jobba med mat och miljö. Gärna med uppgift att förbättra den offentliga måltiden med en anställning på en kommun eller på länsstyrelsen, säger Anna.

Det var för fem år sedan som diskussionerna om att starta den nya utbildningen på Restaurang- och Hotellhögskolan startade.

– Studenterna blir nu något av pionjärer inom sitt kunskapsområde och nu skördar vi den första kullen, säger Jesper Johansson, programansvarig för måltidsekologprogrammet i Grythyttan.

– Med utbildningen ger vi kunskaper som knyter ihop hela livsmedelskedjan från jord till bord och tillbaka till jord och där själva måltidsupplevelsen också ska ingå.

Mer läsning

Annons