Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hittade svaret på internet

I många år har Martin Ståhl funderat på vad som hände hans morbror. Han fick svaret när han tillsammans med sambon Annalisa Johansson besökte Hällefors släktforskarklubb i helgen.

Annons
Lyckad sökning. Med hjälp av Annalisa Johansson lyckades sambon Martin Ståhl hitta nya uppgifter om vad som hände hans morbror.  BILD: INGVAR SVENSSON

– Nu vet jag att han drabbades av lungsot och dog 21 år gammal, säger Martin. Han bodde för övrigt i ett litet torp som jag också bott i tidigare.

I ett annat rum hjälpte släktforskarklubbens kassör Anne-Christine Nordqvist Ove och Birgitta Gustavsson med att leta efter en bror till Oves farmor.

– Han var ett av tio syskon och utvandrade till USA, säger Ove. Så mycket mer vet vi inte. Nu ska det bli intressant och se vad vi kan hitta.

Datorer stor hjälp

Anne-Christine Nordqvist har sysslat med släktforskning länge och vet vad som krävs. Arbetet har underlättats mycket genom datorernas intåg.

– Det som är svårt är att läsa vad prästerna skriver, säger Anne-Christine. Släktforskning är för mig och många andra som ett gift. Ju mer man hittar desto intressantare blir det.

Siv Ramström brukar gå till släktforskarklubbens lokal en gång i veckan. Hon letar efter en släkting till sin svärfar. Hon har lagt ned många timmar, men har mycket forskning kvar fortfarande.

– Han levde i början på 1700-talet och bodde i Färna, säger Siv. Jag började i höstas och tänker inte ge mig förrän jag fått fram alla uppgifter jag söker.

Nya lokaler

Släktforskarklubben flyttade i höstas in i lokaler vid Polstjärnan. Men snart måste släktforskarna flytta igen. Folkhögskolan behöver nämligen de här lokalerna.

– Det är synd, säger Irene Axelsson, ordförande i Hällefors släktforskarklubb. Kommunen har dock lovat att fixa fram en annan lokal. Men var vet vi inte. Vi avvaktar ett besked.

Intressant. Anne-Christine Nordqvist, till höger, hjälpte Birgitta och Ove Gustavsson med att leta efter en släkting till Ove.
Tålmodigt arbete. Hittills har det blivit många timmar vid datorn för Siv Ramström. Men än har hon inte hittat de eftersökta uppgifterna.

Mer läsning

Annons