Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp ungdomarna att få körkort

Körkort kan vara nyckeln till ett jobb. Därför föreslår Grythyttelistan att kommunen nu utreder om gymnasieskolan kan medverka till att ungdomar i Hällefors får ett körkort.

Annons

Allt färre människor i åldern 18–24 år har ett körkort. På 20 år har andelen körkortsinnehavare i den åldersgruppen minskat från 75 procent till 56. Det är en oroande utveckling, framhåller Barbro Stein (GL) och Emil Gustafsson (GL) i motionen till kommunfullmäktige.

”Öppnar dörrar”

”Körkortet öppnar dörrar till ett första jobb och sedan vidare in på arbetsmarknaden”, argumenterar GL. Men det har blivit dyrare att ta ett körkort och organisationen Motormännen varnar för att körkort riskerar att utvecklas till en klassfråga i Sverige.

GL framhåller betydelsen av ett körkort för att ungdomar ska kunna stanna kvar i kommunen. Frågan GL nu lyfter är hur kommunen kan agera för att medverka till att fler gymnasieungdomar kan ta ett körkort.

Gymnasieskolan står inför ett framtida förändringsarbete och i det arbetet önskar GL att delar av körkortsutbildningen vägs in.

Underlätta framtiden

Åtgärden ska underlätta framtiden för ungdomarna på orten och locka hit elever från andra kommuner.

I motionen redovisas även kostnadsaspekter kring ärendet.

GL vill att bildningsnämnden i samband med utredningen om gymnasiets framtid i Hällefors väger in aspekten om kommunen kan se till att ungdomarna i Hällefors får ett körkort. Förslaget har skickats till förvaltningen för beredning.

Mer läsning

Annons