Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtat klappar för de mest utsatta

Han skulle kunna vara pensionär, men Bengt Sjöberg 67 år fortsätter sitt arbete för andra människor. Han har blivit Flyktingpastorn och har nu skrivit en bok med titeln.

Annons
Medmänniska. Bengt Sjöberg inom Korskyrkan i Hällefors har under närmare tre decennier jobbat för flyktingars rättvisa. Nu ger han ut boken ”Flyktingpastorn”.

Välkomnande och varm möter han människor i Korskyrkan i Hällefors. Tar i hand, byter hälsningsfraser och frågar om vardagen. På riktigt. Bengt Sjöberg försöker se individen, tar varje möte på allvar.

Den kristna tron är med från föräldrahemmet där också tron på människors lika värde, oavsett ursprung, blev en självklarhet. Faderns missions- och ulandsarbete, där modern också tidvis deltog, präglade hela familjen med de sex barnen där Bengt var yngst.

– Kanske är det mina egna minnen som övertygar. Från Japan där jag och mina föräldrar bodde i ett par år under 60-talet, eller tiden då jag mobbades i skolan här i Sverige.

Han vet hur det är att vara utsatt, att dömas utan grunder. En djup övertygelse driver honom, trots en mängd svårigheter efter vägen. Nu kan Bengt se tillbaka på runt tre decenniers arbete att hjälpa människor som är på flykt.

Han uttrycker sin glädje över att gömt personer med utvisningsdomar över sina huvuden som senare fått uppehållstillstånd, kunnat utbilda sig och få en helt ny framtid i Sverige.

Bengt berättar om många hårda kamper mot myndigheter, mot Migrationsverket, där han följt hundratals asylärenden. Att övertyga om förföljelse, religiös tro eller politiska hot är inte enkelt för någon. Ibland upplever Bengt det svårt att se vilken rättvisa myndigheterna har lutat sig emot.

Långt ifrån alla ärenden får en lycklig utgång. Bengt kan vittna om tillfällen då vägs ände är nådd.

– Att lämna ett sådant besked, eller att säga nej, är oerhört energikrävande.

Ett par gånger har Bengt gått in i den berömda väggen, fått klara direktiv från läkare att ta det lugnare, säga ifrån. När hjärtat klappar onormalt snabbt, rent av flimrar, är det dags att lyssna på den egna kroppen.

– Jag minns så väl när jag försökte förklara för en man att jag inte kunde hjälpa honom mer. Han förstod inte. Allt slutade med att jag segnade ner på golvet och fördes till sjukhus.

Hot och rena attentat har också inneburit stora påfrestningar. Sönderskurna bildäck eller hot och hat via olika sociala medier är något som har blivit en del av vardagen.

– Rädd? Visst är det så, också. Jag lever med en ständig oro och hör till den kategori som måste kolla däcken innan jag kör min bil. Men allt arbete har framför allt inneburit mycket glädje, många fester och fantastiska kontakter. Tänk alla goda människor jag har fått möta.

Livet är en komplex tillvaro. Bengt kan inte tänka sig att stå vid sidan och se på.

– Nej, vi får inte böja oss för de mörka krafterna.

Mer läsning

Annons