Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtstartare på tåg räddar liv

Nu utrustas alla Tåg i Bergslagen med hjärtstartare.– Utmärkt. Ju mer rustade vi är desto större chans att fler överlever, säger Barbro Resare i Hjärt-lungföreningen Ljusnarsberg.

Annons

Tiden är en betydelsefull faktor när en människa drabbas av hjärtstopp.

– Då är det viktigt att folk omkring inte står handfallna. De första minuterna kan vara avgörande, säger Barbro Resare som välkomnar initiativet att utrusta samtliga 23 Tåg i Bergslagen med lika många hjärtstartare.

Varje år drabbas omkring 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp. Bara 500 av dessa överlever. Om en person får hjälp inom tre minuter med en hjärtstartare har den drabbade 75 procents chans att överleva.

– Det känns bra att kunna öka tryggheten för våra resenärer, säger Hugo Oljemark, vd för Tåg i Bergslagen.

Några större kostnader handlar detta inte om. Varje hjärtstartare kostar enligt Hugo Oljemark omkring 30-35 000 kronor. En kostnad som slås ut på fem år på tåghyran. Till detta kommer utbildning av all tågpersonal.

– Vi är flera samarbetspartners och var och en bidrar med sin del. Hjärtstartare finns på vissa rikståg tidigare, men bland regionaltågen är vi först ut. Fler kommer sannolikt följa efter och det känns bra, säger Oljemark.

Satsningen är ett samarbetsprojekt mellan Tåg i Bergslagen, Hjärt-lungfonden, Transitio och Tågkompaniet.

Mer läsning

Annons