Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjulsjö försvinner som eget valdistrikt

Hjulsjö valdistrikt ska slås ihop med Kronhagens valdistrikt. Valdistriktet i Hjulsjö har 325 röstberättigade personer och är en av landets minsta valdistrikt.

Annons

Frågan diskuterades på kommunstyrelsen som också klubbade igenom ett beslut att föreslå Länsstyrelsen att denna sammanslagning av två distrikt ska ske. Även Kronhagens valdistrikt är något under rekommenderad nivå gällande ett valdistrikts storlek.

Lars-Göran Zetterlund (C) yrkade på återemiss av ärendet. Han hänvisade till ett glesbygdsperspektiv på frågan. Det diskuterades också vad beslutet kunde innebära för Hjulsjöborna.

Ett valdistrikt ska ha en vallokal. I detta fall är det troligt att den vallokalen placeras i Kronhagen i Hällefors. Men det betyder inte att hjulsjöborna per automatik måste åka till Hällefors för att rösta.

– Det är ett beslut för valnämnden att ta i kommunen. Det ska vara en vallokal i valdistriktet men det går också att ta ett beslut om att öppna en röstmottagning i valdistriktet, till exempel då i Hjulsjö. Och röstmottagningsplatsen kan ha öppet ett visst antal timmar på valdagen, berättar Hans Lejsäter på Valmyndigheten.

I så fall kan väljare, om kommunen bestämmer så, rösta i Hjulsjö. Sedan ska röstsedlarna transporteras till vallokalen i Kronhagen och räknas där tillsammans med övriga röster i distriktet.

Mer läsning

Annons