Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HOB hoppar av koalition 2014

Hällefors oberoende hoppar av samarbetet i Koalition 2014.
– Vi känner oss inte trygga i detta samarbete, säger Mats Runqvist (HOB).

Annons
Spricker. Hällefors oberoende hoppar av Koalition 2014 som därmed enbart består av S, V och C. Gruppledarna Annalena Järnberg, (S), Lars-Göran Zetterlund (C), Mats Runqvist (HOB) och Samuel Ericson (V) inledde samarbetet efter valet 2010.

I ett pressmeddelande meddelar Mats Runqvist HOB:s avhopp. Förutom otryggheten i koalitionssamarbetet hänvisar han till partiets svårigheter att värva nya krafter.

Runqvist har själv avgått som gruppledare för en tid sedan och någon ny har inte hittats. Flera partimedlemmar har den senaste tiden lämnat sina uppdrag.

Nu lämnar partiet regeringsmakten och har beslutat låta HOB vara vilande fram till 2014. Runqvist svarar inte på några frågor per telefon kring detta utan vill enbart kommunicera via mejl.

Att HOB inte känt sig trygga i koalitionen hänvisar Runqvist, förutom svårigheter att rekrytera medlemmar, till upplevelsen att vara motarbetad av socialdemokraternas ordförande i Grythyttan, Gundi Behrens. Runqvist hävdar att s-ordföranden stoppat HOB:s hemsida. Behrens ställer sig helt oförstående till detta.

– Jag vet inte vad Runqvist pratar om, säger Gundi Behrens.

Nämnas kan att Runqvist och Behrens har ett förflutet som affärspartners omkring höghöjdsbanan vid Hellefors herrgård. Samarbetet avbröts dock i en konflikt.

På frågan om HOB inte kommer överens med övriga inom Koalitionen (S,V,C) svarar Runqvist att överenskommelser skett via kompromisser.

– Även om vissa frågor har gått väldigt fort.

Ks-ordförande Ritha Sörling (S), beklagar situationen och överraskas av att HOB inte känt sig trygga i samarbetet. Hon känner inte heller till någon konflikt mellan HOB och S i Grythyttan.

– Detta förvånar mig. Men att partiet har problem med rekrytering och väljer att bli vilande har jag vetat en tid.

Behåller majoritet

Avhoppet påverkar dock inte den politiska situationen säger Sörling eftersom koalitionen behåller sin majoritet. Någon oro för att förtroendet ska ruckas upplever hon inte.

HOB har fyra mandat i kommunfullmäktige och enligt Runqvist är det upp till var och en att själva besluta om de vill sitta kvar.

Marguerite Wase (HOB), i fullmäktiges presidium, har för avsikt att jobba vidare som vanligt.

– Vi är folkvalda. Som jag ser det kommer vi inom HOB att även forsätta diskutera med varandra.

Mer läsning

Annons