Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon tror på möte och samtal

Samtalets kraft fascinerar Marlene Alander som tror på mötet mellan människor. Hon är sjuksköterskan som siktar på att bli psykoterapeut.

Annons
Styrkan i samtal. Marlene Alander jobbar med kognitiv beteendeterapi där samtalet har en central funktion. Hon tror på mötet mellan människor och samtalet som en läkande kraft.

Marlene är uppvuxen i Hällefors kommun men bor sedan 2001 i Kopparberg.

– Efter sjuksköterskeutbildningen jobbade jag flera år inom Hällefors kommuns omsorg. Men så började jag på behandlingshemmet Rällsögården i Kopparberg. Det var där jag upptäckte att mediciner inte alltid hjälper utan alla samtal och det runt omkring.

Jobbade med missbrukare

Hon jobbade med missbrukare och berättar om vikten av att se människan bakom problemen.

– Tidigare hade jag säkert fnyst åt allt vad samtalsterapi heter. Men nu insåg jag hur viktigt det är.

Marlene har studerat vidare och nu återstår sista delen innan hon är psykoterapeut. Uppsatsen som ska vara klar i oktober tar bland annat upp frågan om vilka faktorer som avgör varför samtalsterapi lyckas.

I dag jobbar Marlene på privatläkarmottagningen Apoteksgården i Kopparberg och då framför allt på samtalsmottagningen. Nu utökar man verksamheten och kommer även att finnas i Hällefors en dag i veckan, i samarbete med Friskoteket i centrumhuset. Marlene och hennes kollega från Apoteksgården, socionom Maria Skoglund ska tillsammans ta emot klienter.

– Mötet med människor är fantastiskt. Inget är det andra likt. Människor kommer ofta till mig då de vill ha en förändring och vi gör arbetet tillsammans. Det är som att lägga ett pussel, säger Marlene.

Fogas samman

De rätta bitarna ska fogas samman för att sedan ge verktygen och nycklarna till ett bättre välmående.

Några absoluta sanningar finns inte, alla har sin egen. Marlene är ödmjuk inför uppgiften att vägleda och vet att ingen är ofelbar eller någonsin blir fullärd.

– Det är människorna som lär mig allt, de får mig att förstå. Det är en fantastisk gåva de ger mig.

– Häftigast är att se andra lyckas. Det kan tidvis te sig nattsvart, men på ett eller annat sätt når man målet. Det är det som driver mig vidare.

Mer läsning

Annons