Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotar med konkurs

Hällefors kommun begär tillbaka 400 000 kronor av stiftelsen Formens hus. Om inte pengarna betalas hotar kommunen med en konkursansökan. Stiftelsen ska bestrida kravet.

Annons

I början av året bestämde kommunstyrelsen, och sedan också kommunfullmäktige, att ge stiftelsen ett kortfristigt lån på 400 000 kronor. Bakgrunden var att stiftelsen hade bett om ett driftsbidrag på 1,6 miljoner kronor.

I väntan på att denna ansökan skulle behandlas bestämde kommunens ekonomichef att lånet på 400 000 kronor skulle ges.

Plus ränta

Något driftsbidrag beviljades dock inte senare och nu begär alltså kommunen tillbaka de utbetalade pengarna plus ränta.

Dessutom hävdar kommunen att om stiftelsen flyttar verksamheten till en annan ort så ska designsamlingarna i Formens hus bli kvar i Hällefors.

När stiftelsen för en kort tid sedan meddelade sina planer på att flytta hela sin verksamhet till en annan kommun så bestämde Ritha Sörling (S), ordförande i kommunstyrelsen, att en advokatfirma hädanefter skulle sköta kommunens bevakning i ärendet.

Kopplar in advokat

Nu kopplar stiftelsen också in en advokatfirma.

– Vi anser inte att vi ska betala tillbaka de 400 000 kronor som kommunen kräver. Vi har aldrig bett om något lån, vi bad om ett driftsbidrag för att klara ekonomin, säger Peter Åström, ordförande i stiftelsen Formens hus.

– Att kommunen i efterhand bestämde att kalla utbetalningen för ett lån är inget som stiftelsens styrelse har godkänt.

– Och om vi skulle ha lånat pengar så hade vi inte lånat pengarna från Hällefors kommun.

Bestrider flytten

Möbelriket i Lammhult är ett huvudalternativ för flytt som stiftelsen utreder. Hällefors kommun bestrider nu stiftelsens rätt att överhuvudtaget flytta verksamheten.

Kommunen anser att allt som ligger till grund för stiftelsens bildande, liksom alla bidrag som betalats till Formens hus uppbyggnad, förutsatt att verksamheten skulle drivas i Hällefors.

Även dessa krav tänker stiftelsen bestrida, enligt Peter Åström.

– Kommunen griper efter halmstrån. Som vi ser det finns det inget i stiftelsens stadgar som säger att vi inte kan flytta såväl verksamheten som designsamlingarna från Hällefors, säger Åström.

Utreder andra alternativ

Vid sidan av konflikten med stiftelsen Formens hus angående framtiden för designsatsningen i Hällefors så undersöker kommunen andra eventuella lösningar också för att använda byggnaden Formens hus.

Olika alternativ för Formens hus presenterades av kommunens näringslivsutvecklare Pierre Krips på kommunstyrelsens senaste möte, bland annat som administrativa lokaler för kommunens egna behov, studiecentrum, center för föreningslivet eller som event- och mässlokaler.

Mer läsning

Annons