Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundarna ska spåra upp lungcancer

Strålkastaren har riktats mot Hundcampus i Hällefors. Där tränas hundar att spåra lungcancer i människor utandningsluft. Det är första gången det utförs i Europa.

Annons
Välsökt. Varje gång hunden Ingo lägger nosen i rätt burk får han en godis från Lars-Erik Ejdebäck. Sedan rullar bandet vidare till nästa fyra burkar. Under en dag på Hund- campus kan hundarna genomgå över 600 spårningar.

I ett samarbete med Karolinska och Gävle sjukhus tränas ett 20-tal hundar att spåra lungcancer i Hällefors. Snart har de figurerat i de flesta stora svenska medier och prytt löpsedlar i norska, men projektledare Lennart Wetterholm tycker att rapporteringen mest tar tid.

– Det är kul att det uppmärksammas, men vårt fokus ligger på att vara hundraprocentiga i april, säger han.

Då skall de vara färdiga med projektets andra etapp. Just nu är de i sluttampen av första. Och hittills har hundarnas säkerhet varit väldigt hög.

Har gått fantastiskt bra

– Det här är hundra gånger svårare än att träna en narkotikahund, men det har gått fantastiskt bra, säger Lennart Wetterholm.

I det specialbyggda laboratoriet står schäfer-rottweilern Themla på en hög träbänk. Mittemot sig har hon husse Magnus Sjöholm och framför sig fyra metallburkar.

De innehåller alla utandningsluft från patienter i riskzonen. En av dem innehåller lungcancer.

Belönas med godis

Thelma letar upp rätt burk på ett par sekunder, och belönas med godis.

– Det där gick väldigt bra, det är en skön känsla att se att det fungerar, säger Magnus Sjöholm efteråt.

Under träningen spelas klassisk musik

– Inlärning sker mycket bättre med musik. Människan blir lugnare och vi ser resultat även på hundarna, säger Lennart Wetterholm.

Vid sidan om projektet jobbar Hundcampus bland annat med spårning av droger, TBC och utbildning av instruktörer. Men varför canceruppdraget gick just till dem vet inte Lennart Wetterholm.

– Antagligen är vi rätt bra på att träna hundar.

Viktigt projekt

Men det är definitivt deras viktigaste projekt hittills, tillägger han.

– Alla här har kopplingar till cancer, det har vi alla. Kan vi hjälpa människor i framtiden är det här ett vettigare projekt än att spåra bomber – även om det också kan vara kul, säger han.

Efter etapp två skall projektet utvärderas. Om hundarna har haft en 90 procentig säkerhet i spårningen då, fortsätter arbetet.

– Då vill vi börja arbeta operativt och även prova andra cancersorter, säger Lennart Wetterholm.

Lugn innan. Schäfer-rottweilern Thelma tränas av hundföraren Magnus Sjöholm. ”Det gäller att få henne lugn och avslappnad innan hon går upp på plattformen, så att hon inte blir desorienterad” säger han.
Rent. Björnar Sörli jobbar på Hundcampus och har med hunden Sniff i projektet. Här rengör han metallburkarna inför nästa hunds träning.

Mer läsning

Annons