Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyror skiljer mellan boenden

Hyresnivåerna i kommunens olika omsorgsboenden är olika. Anmärkningsvärt anser en privatperson som har hört av sig till kommunen. En utredning ska ge svar på orsaken.

Annons

I omsorgsförvaltningens genomförandeplan från november förra året tar tillförordnade förvaltningschef Britt-Marie Strandahl upp hyressättningen gentemot kommunens brukare. Här konstaterar hon att hyresnivåerna varierar och att kommunen inte tillämpar likvärdiga kvadratmeterhyror.

Behöver utredas

Strandahl säger att detta innebär att omsorgens hyresgäster betalar olika hyror och att detta behöver utredas ordentligt.

– Kommunen har tillsatt en fastighetsutredning och där ingår även hyressättningen. Vi har inom omsorgsförvaltningen ansett att detta är angeläget men hyressättningen hänger samman med fler frågor som rör kommunens fastigheter.

Privatpersonen har i telefonsamtal och skrivelse gjort kommunen uppmärksam på att kvadratmeterpriset på ett särskilt boende är väsentligt mycket högre jämfört med exempelvis boende i servicelägenhet. En fundering är om bi-ytor och allmänna utrymmen kan ha räknats med i det särskilda boendet, men vederbörande påpekar att inget sådant står angivet i hyreskontraktet.

Oklar orsak

Vad skillnaderna kan bero på är ingen enkel fråga att svara på framhåller Strandahl.

– Hyror har satts vid olika tidpunkter och är säkert en orsak. Därefter har vissa standardförbättringar skett som påverkat, det vill säga höjt, hyran.

– Men jag förstår inte olikheterna. Vi har ansvar gentemot hyrestagarna och en likvärdighetsprincip måste följas. Nu ska vi titta på helheten och få svar på varför olikheterna finns.

Utredningen har nyligen påbörjats och Strandahl hoppas att ett svar ska finnas före semestrarna.

Mer läsning

Annons