Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrorna höjs nästa år

Hyrorna höjs med 2,85 procent nästa år. Det står klart efter förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Hällefors bostads AB.

Annons

Budet från Boab låg vid förhandlingens början på 5 procents hyreshöjning. Till sist kunde parterna enas om en höjning på 2,85 procent som gäller från 1 januari 2012. Det motsvarar omkring 150-175 kronor på en normalstor trea med enligt Le-Roy Wentzel, förhandlare för Hyresgästföreningen.

Wentzel är efter omständigheterna nöjd med resultatet.

– Det är aldrig roligt att höja hyror, men vi måste också ta hänsyn till verkligheten. Det här var vad vi klarade av nu.

Men han är inte nöjd med situationen. Wentzel talar om att det måste hittas en långsiktig lösning när det gäller hyresnivån. Enligt Wentzel har bostadsbolaget i dag omkring 8 procent av sina lägenheter och andra lokaler outhyrda.

– Det är årligen 4 miljoner kronor som bostadsbolaget inte får in i hyror. Det är inte rimligt att hyresgästerna ska betala för tomma lägenheter och lokaler.

Hyresgästföreningen kommer att uppvakta Hällefors kommun i egenskap av bolagets ägare i början av nästa år med krav på lösningar.

– Kommunen klarar inte detta av egen kraft, säger Wentzel och hänvisar till egna nedskärningar som sker. Han tror att en uppvaktning från kommunens sida mot staten kan vara dags.

– Staten har gått in tidigare med olika paket, säkert i tron att allt skulle fixas. Så blev det inte. Avfolkningen har fortsatt. Hällefors kommun är inte ensamma om problemet.

Wentzel talar om en solidarisk lösning över hela landet. Den diskussionen måste påbörjas på allvar anser han.

Mer läsning

Annons