Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I går tändes paret Frankes gåva till Grythyttans kyrka

 Nio år har gått sedan mässings-kronan på läktaren i Grythyttans kyrka stals. På söndagen fick församlingen en ny mässingskrona i gåva av Benedict och Sofia Franke.

Annons
Gåva. Benedict och Sofia Franke har skänkt den nya mässingskrona som finns på läktaren i Grythyttans kyrka sedan i går.

– Vi vill på detta sätt visa uppskattning för det sätt vi blivit mottagna i bygden, säger Benedict, som tillsammans med sin hustru bor på Älvestorps gård.

Tanken på att skänka en mässingskrona föddes när kyrkoherde Per Schmidt berättade för makarna Franke om att den gamla mässingskronan stulits.

– De sade då att de skulle ersätta den med en ny, säger kyrkoherden.

Kronan på plats

Kyrkvaktmästare Torbjörn Saxin berättar att det nästan på dagen är nio år sedan den gamla mässingskronan stals. Stölden skedde nämligen annandag pingst 2002.

Tillsammans med kyrkoherden såg givarna till att den nya mässingskronan hängdes upp i taket ovanför läktaren. Därefter tändes de sju ljusen.

– Det här är en stor dag för församlingen, säger Per Schmidt.

Carl Jan Granqvist, ordförande i Grythyttans kyrko-fullmäktige, skulle ha invigt gåvan. Men han fick förhinder i sista stund. I stället framförde vice ordförande Vera Jensen församlingens tack.

– Vi är mycket tacksamma för den vackra gåvan, säger hon.

Folkdansmässa

Gåvan firades med bubblande dryck, snittar och mingel utanför kyrkan. Ett hundratal personer deltog i firandet. I samband med gudstjänsten framfördes folkdansmässan ”Träd i dansen”.

Förutom den lokala kyrkokören och folkdansare medverkade en ensemble ur Svenska kammarorkestern och sopran Charlotta Larsson.

Folkdansmässa. Flera dansare medverkade i folkdansmässan ”Träd i dansen”.
Körsång. Anna Florin Schmidt ledde kyrkokören som för dagen var förstärkt med några sångare från Torsby.

Mer läsning

Annons