Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kväll måste Markus få allt att funka i köket

Potatis ska skivas, glassen ska röras ihop och en bröddeg ska bakas. Det är tre timmar kvar tills gästerna kommer till restaurangen och kockeleven Markus Steén och hans kompisar har fullt upp i köket.

Annons
Genomgång av körschema. Markus Steén och läraren Madeleine Nässi kollar av hålltiderna inför kvällens middag.

– Totalt har vi 39 bordsbeställningar och de första gästerna kommer klockan sex. Vi hinner, säger Markus med tillförsikt.

Han läser tredje året på Pihlskolans restaurangprogram.

Gör allt

Middagen i kväll är Markus projektarbete.

– Jag gör alltihop, från kostnadsberäkningar, beställningar och budget till att sätta ihop en trerättersmeny och styra upp så att kvällen fungerar. Det handlar om att få känna på hur det kan vara att driva en egen restaurang, med allt av ansvar som det innebär.

I köket har Markus hjälp av tre av sina klasskompisar; Jesper Höök, Frida Sjöberg och Jacob Kiirikki. Serveringen sköter brorsan Martin Steén samt Yvette Hjul, Frida Tägt och Robin Johansson.

Till varmrätten, smörstekt kalventrecote, ska en äpplepotatis-terrin serveras. Tio kilo äpplen och ännu mer potatis måste skalas och skivas. Ett jobb för Jesper och Frida.

– Egentligen borde vi redan vara klara med terrinen. Den blir bättre om den kan stå till sig en stund, säger Frida.

Madeleine Nässi, lärare på skolan, har en snabb genomgång med Markus inför kvällen.

Viktigt hålla tider

– Hålltiderna i arbetet är viktiga. Och du måste lösa kommunikationen i köket och mellan kök och servering, säger Madeleine.

Jacob sätter i gång med desserten. Han smälter choklad som sedan spritsas på plåtar för att stelna. Jesper tar tag i brödbaket. Ute i restaurangen dukas det med porslin. Alla moment ska ske i princip samtidigt.

– Vi beräknar 160 gram entrecote per gäst. Köttet är det sista momentet. Det ska stekas nästan precis innan gästerna ska äta, säger Jesper.

Fredrik Andersson, också lärare i elevköket, kommer förbi och delar ut förhållningsorder.

”Se till att städa”

– Se till att städa undan efter er i köket hela tiden medan ni jobbar.

Klockan tickar framåt. Bara två timmar nu till att de första gästerna anländer.

Markus kollar av de sista detaljerna.

– Kvart i sex ska allt vara klart. Vi ligger precis där vi ska i tidtabellen, säger han och skyndar iväg till förrådet för att bära fram fler råvaror till kockarna i köket.

Brödbak och dessert. Jesper Höök tar tag i bröddegen. Jacob Kiirkki ska strax se till att efterrätten fixas ihop.
Kommunikationen är viktig. I ett restaurangkök måste alla parter veta sin uppgift och de andras uppgift i lagarbetet. Frida Sjöberg och Jesper Höök pratar med varandra om vad som ska göras.

Mer läsning

Annons