Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industriteknik lockar elever till gymnasiet

Industritekniska programmet inom gymnasieskolan kommer säkerligen att förändras. Mycket talar för att utbildningen blir mer teoretisk. Detta oroar Per Eiritz, vd på Rinman education.

Annons
En mer teoretisk utbildning kan utestänga vissa elever. Rinmnas vd Per Eiritz känner oro.

Som det ser ut i dag kommer nuvarande industritekniska yrkesprogram på Rinman education att läggas ner. Programmet försvinner inte helt, men kommer att förändras och se annorlunda ut.

– Vi vet inte exakt hur. Skolverket har ett uppdrag från regeringen att utreda de nationella utbildningarna, säger bildningsförvaltningens chef Tina Lanefjord.

Enligt de signaler som kommunen hittills fått kommer förändringen att leda till en mer teoretisk utbildning. Kraven som ställs på eleverna blir högre i jämförelse med vad som krävs på nuvarande industritekniska program.

– Branschen efterlyser mer teknisk kompetens. Detta är för att möta branschens behov. Utbildningen ska också bli mer högskoleförberedande, säger Tina Lanefjord.

Politiker på riksnivå har en strävan att höja statusen på de gymnasiala yrkesutbildningarna.

Utvecklingen är i vissa stycken oroande anser Per Eiritz, vd för Rinman education.

– Utredningen är inte klar än och det kommer kanske att lösa sig. Men i värsta fall ökas kunskapskraven så mycket att söktrycket hos oss går ner. Många elever klarar inte den svåra matematiken och fysiken.

Per Eiritz farhågor är att skolan får färre elever, att de i stället söker sig till andra utbildningar.

– Det finns även risk för att elever inte har några alternativ alls, att ungdomar får en dålig start in i vuxenlivet som i sin tur kan leda till social utslagning. Vi har ett samhällsansvar. Alla behövs, och det ska ungdomarna kunna känna.

Eiritz betonar vikten av en tät kontakt mellan industrin och utbildningsanordnare och att hänsyn tas till helheten. Små orter som Hällefors kan drabbas hårt om förändringar blir för stora.

Skolan tar emot totalt 45 elever i tre årskurser och har i dagsläget 27 elever.

Eftersom söktrycket har ökat till den industritekniska utbildningen på Rinman är situationen som nu kan uppstå olycklig, anser Eiritz. Från att i vissa årskullar enbart ha en handfull elever är det 15 ungdomar som sökt till höstens utbildning.

– Fler än på mycket länge. Det är ett klart trendbrott. En anledning är att industrin ställer upp med fler praktikplatser. Chansen att få jobb efter examen ökar.

Fördelar med att uppgradera utbildningen finns också.

– Självklart. Industrin har gått från kroppsarbete till att bli alltmer tekniskt och datainriktat. Det teoretiska innehållet kan utökas, men det måste göras på rätt sätt, säger Per Eiritz.

Mer läsning

Annons