Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Informationspolicy blev stoppad

Något beslut om informations- och kommunikationspolicyn för Hällefors kommun blev det inte. Oppositionen visade tydligt missnöje och anser förslaget strider mot yttrandefriheten.

Annons

Christina Johansson (M) tog initiativet under fullmäktige att kräva en återremiss på policyförslaget. Hon var tydlig och vass i sin kritik mot den regerande koalitionen (S, C, V, HOB). Johansson stack inte under stolen med att hon själv varit med och godkänt policyn i kommunstyrelsen.

– Jag är den första att erkänna att jag missade detta.

Johansson anser att dokumentet strider mot grundlagen om yttrandefrihet. Bland annat säger policyn att när medarbetare har eller har haft kontakt i sitt arbete med massmedia bör de alltid informera närmaste chef eller informationsansvarige om det.

Vidare framhåller Johansson att policyn enligt förslaget även ska gälla förtroendevalda i kommunen.

– Jag förbehåller mig rätten som förtroendevald att själv bestämma hur jag kommunicerar med väljarna. Jag har rätt att uttrycka vad jag anser.

Johansson får medhåll från GL och KD att policyn delvis måste formuleras om. Även SD ställer sig bakom en återremiss.

Lars-Göran Zetterlund (C) försökte sig på en förklaring. Enligt honom är syftet är att utveckla demokratin och i målsättningen är nyckelorden: saklighet, öppenhet, tillgänglighet, professionalitet och dialog.

– Helt enkelt ett verktyg för att känna trygghet. Vi tar fram dokumentet för medarbetarnas skull. Ni vill frammåla att vi styr eller att anställda inte får uttrycka sig i media. Det är att tolka dokumentet fel.

Men inte ens i koalitionens var man överens. När ärendet gick till votering röstade flera av koalitionens ledamöter också för en återremiss. Med siffrorna 11-19 blev det en klar seger för oppositionen.

Ritha Sörling (S) är förvånad.

– Det betyder att vi inte lyssnat ordentligt. Att debatten tagit sådan vändning är ju synd. Syftet var något helt annat.

Mer läsning

Annons