Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga extra pengar till bildningsnämnden

Bildningsnämnden begärde 1,6 miljoner kronor extra för 2011 för att täcka lägre intäkter på grund av minskat elevantal. Kommunstyrelsen säger nej.

Annons

– Vi får se det som en tydlig signal från kommunstyrelsen att vi förväntas klara av detta med de pengar vi har tilldelats, kommenterar Stefan Backius (V), ordförande i bildningsnämnden.

Bildningsnämnden ville också ha ett extra tillskott på 300 000 kronor för att täcka minskade intäkter i och med Skolverkets avslag av riksrekrytering på Pihlskolans program restaurang/livsmedel och hotell/turism. Den begäran beviljade kommunstyrelsen.

Nej till 1,6-miljoner

Men det blev alltså avslag på begäran om 1,6 miljoner kronor extra för att täcka minskade intäkter då det sammanlagda antalet elever i gymnasieåldern sjunker. Kommunstyrelsen motiverar det med att den kostnaden har kommunfullmäktige redan tagit hänsyn till när den ursprungliga budgeten för nämnden 2011 lades.

Bildningsnämndens beräkningar visar just nu på att de gör ett minus mot fastställd budget på drygt 6 miljoner kronor vid årets slut och besparingar kommer att krävas.

– Allmän återhållsamhet gäller i alla verksamheter, men vi måste spara pengarna långsiktigt så att vi inte bara flyttar fram kostnader till den 1 januari nästa år, säger Elisabeth H. Sohlberg, chef i bildningsförvaltningen.

Grundskolans kostnader förväntas kunna minskas först på sikt med den nya enhetliga F-9-skolan i centrum. Sparåtgärder på kulturskolan ska diskuteras på nämndmötet i maj och på gymnasiet arbetas det på flera plan för att hitta besparingar.

En sak som nämnden vill utreda mer ingående är kostnaderna som gymnasiet har för utbildningar som de köper från andra aktörer.

Mer läsning

Annons