Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga-Lill harhand med hund

Tid och engagemang krävs av en hundägare. Inga-Lill Gustavsson utbildar sig till lärare i hundtjänst och framhåller vikten av att bygga en god kontakt med sitt djur.

Annons
Kontakt. Relationen mellan hund och hundförare är en avgörande faktor i uppfostran och träning framhåller Inga-Lill Gustavsson i Hällefors brukshundklubb, här tillsammans med Qira.         BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Det kan se så enkelt ut, men att ha pli på sin hund kan vara lättare sagt än gjort. Allt hänger på individen, det vill säga personligheten hos både hund och förare plus kombinationen.

– Det finns oftast inga hopplösa hundar, men ibland kan man behöva hjälp för att lösa problem eller kunna gå vidare, säger Inga-Lill i Hällefors brukshundklubb.

Hon har haft hund ända sedan hon var barn och kan inte tänka sig en tillvaro utan en fyrbent kompis. Kärleken är utan förbehåll liksom glädjen.

– En hund går inte och surar utan lever i nuet.

Krävs mycket

Men för att nå målet med en tillgiven och lydig hund krävs det mycket av ägaren.

– Tid måste du ha. Allt handlar om att bygga upp en bra relation med din hund och det tar tid. Det ska vara en kärleksfull relation där du tydligt visar din dominans.

– Vi måste förstå att hunden bara gör det som är lönsamt. Det är jag som ledare som måste hitta vägarna för att få hunden att vilja lyda. Den förstår inte svenska, det är jag som måste lära ut de olika kommandoorden.

Olika redskap

Kropp, röst, mimik och stämningar blir redskap på vägen. En hund känner snabbt om matte är glad eller irriterad.

– Vill jag att hunden ska lugna sig måste jag själv vara lugn. Kan vara knepigt ibland, men man lär sig.

Inga-Lill ska bli lärare för att i sin tur utbilda instruktörer. I utbildningen ingår ett projekt med fem valpar. Varje valp ska dokumenteras i ord och på film där Inga-Lill visar hur man uppnår allmän lydnad.

Skapar trygghet– Viktigast är ju att hunden kan uppföra sig, för alla parter. Det skapar trygghet för hunden, föraren och omgivningen. Utgångspunkten är oftast att det är bättre att belöna rätt beteende än att bestraffa när hunden gjort fel.

Men man kan misslyckas och ordspråket att det inte går att lära gamla hundar sitta viftar Inga-Lill bort.

– Klart att det går. Men det krävs arbete och möjligen hjälp utifrån. Att se vad man själv gör för fel är svårt. Det kan också vara ett beteende hos hunden som måste brytas.

– Det går inte alltid att skylla på hundägaren. De flesta gör allt för att få en lydig hund, men lyckas inte alltid. Brukshundklubben hjälper gärna till. Det är bara att höra av sig.

Villkorslöst. Kärleken och vänskapen mellan hund och ägare är utan förbehåll framhåller Inga-Lill Gustavsson. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Mer läsning

Annons