Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen belysning i Sikfors

Någon ny belysning i Sikfors blir det inte den närmaste tiden. Kommunstyrelsen säger nej till Sikfors byalag som väckt frågan i ett medborgarförslag.

Annons

Raserade belysningsstolpar efter riksvåg 63 i Sikfors monterades ner av myndigheterna 2004, men ersattes aldrig med några nya. En enda belysningsstolpe finns i dag kvar vid vägen genom byn och är långt ifrån tillräckligt anser Sikfors byalag. År 2006 tog byalaget upp frågan om nya belysningsstolpar i ett medborgarförslag, men ärendet avvisades av Hällefors kommun som hänvisade till att det ekonomiska ansvaret skulle ligga hos Trafikverket.

Nu återkommer byalaget med ett nytt medborgarförslag. Byalagets ordförande Håkan Bergkvist har tidigare påpekat att Hällefors kommun arbetar med projektet Säkra skolvägar och att situationen för barnen i Sikfors är ohållbar då de inte på ett trafiksäkert sätt kan ta sig till och från sina hållplatser.

Enligt kommunens utredning har Trafikverket uttryckt att de inte kommer att göra någon investering i belysning i Sikfors under 2012. Alternativet är att kommunen står för kostnaderna.

Bergslagens kommunalteknik, BKT, har tittat på ärendet och en beräknad totalkostnad ligger på drygt 200 000 kronor. Till detta kommer högre drifts- och underhållskostnader för kommunen över tid.

Med tanke på det ekonomiska läget avråder kommunförvaltningen till investeringen och ks-politikerna är på samma linje. Däremot föreslår ks att frågan ska tas med i den långsiktiga planeringen och därför överföras till ekonomiberedningen inför kommande års budget. Detta innebär dock inte några löften om att belysningen faktiskt kommer att sättas upp i Sikfors.

Mer läsning

Annons