Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kritik mot kommunen efter anmälan

Efter att ha granskat vården på Fyrklöverns äldreboende konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att det inte finns anledning till kritik mot Hällefors kommun.

Annons

Bakgrunden är ett klagomål om brister på boendet. Anmälarna berättar att det sällan finns sjuksköterska på Fyrklövern. Vid akuta behov ringer personalen efter sjuksköterska från annat boende. Det dagliga ansvaret för omvårdnaden finns inte, enligt anmälarna.

Idag jobbar 14 sjuksköterskor i kommunen på 12,65 tjänster. På Fyrklövern finns två sjuksköterskor med primäransvar för cirka 20 boende per sjuksköterska. På ett nio-veckorsschema är det totalt sex dagpass som inte bemannas med primäransvarig sjuksköterska och dessa pass bemannas då av sjuksköterska från annat boende.

Det är inte brist på sjuksköterskor i organisationen, enligt kommunens medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS. Anmälarna påpekar dock att det inte finns vikarier i verksamheten och att det medför risk att sjukskötersketäckningen ej är tillräcklig.

IVO har, enligt beslutet, ingen åsikt om hur kommunen som vårdgivare organiserar arbetet så länge krav på god och säker vård uppfylls.

IVO hänvisar dessutom till ett tidigare beslut av Socialstyrelsen att omsorgsnämnden har genomfört relevanta åtgärder för att säkerställa kvaliten på hälso- och sjukvårdsinsatser.

Mer läsning

Annons