Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen lösningi trassligt avtal

Någon uppgörelse träffades inte i mötet mellan Hällefors kommun och Spendrups som diskuterat det trassliga avtal gällande bolaget Svartälvstorp förvaltnings AB.

Annons

– Förhandlingarna fortsätter. I egenskap av ägare jobbar vi vidare med frågan och jag vill inte gå ut med någon information innan vi är framme vid ett resultat, säger Ritha Sörling (S), kommunens representant vid ägarmöten.

Hon träffade Spendrups i torsdags för att fortsätta arbetet det avtal som fått kraftig revisorskritik. Enligt en revisionsrapport kan avtalet komma att utgöra en ekonomisk risk för kommunen. Kommunen har ett borgensåtagande på 68,5 miljoner kronor för bolaget Svartälvstorp förvaltnings AB, som man enligt avtalet äger tillsammans med Hellefors bryggeri. Hellefors bryggeri sålde dock verksamheten 2008 till Spendrups, utan att avtalet skrevs om.

Med nuvarande avtalskonstruktion kan kommunen förlora inflytandet över bolaget men fortfarande ha en betydande del av ägandet. Andelen aktier i bolaget ska enligt uppgörelsen successivt övergå helt till bryggeriet.

Avtalstiden sträcker sig till 2019. Ritha Sörling säger att en lösning måste träffas långt före det men nås knappast i år. Ett viktigt årtal i sammanhanget är 2014, då majoritetsägandet enligt nuvarande överenskommelse övergår till bryggeriet. Innan dess måste borgensågagandet vara löst eller ett nytt avtal finnas framhåller Sörling.

– Det blir inte enkelt, men vi har tagit några steg framåt. Nu måste vi utreda nya saker, säger hon.

Vad detta är vill hon inte gå in på.

– Jag är inte orolig utan ser att det finns en lösning i sikte, säger Sörling.

Gunnar Svensson, Spendrups ägarrepresentant, vill inte säga vilka svårigheter som finns mellan parterna.

– Detta är givetvis ett bekymmer för kommunen och det är klart vi måste hitta en lösning. Men det är inget jag diskuterar med media.

Parterna ska träffas igen i mitten av september.

Mer läsning

Annons