Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen marknad utan Oktavs almanacka

Bergslagsmarken – det innebär premiär för försäljningen av fotoklubben Oktavs årliga almanacka.
– Det är 27:e året vi ger ut den, berättar Sven-Gunnar Bergström från klubben.

Annons
God ruljangs. Med en strid ström av besökare till fotoklubben Oktavs marknadsstånd gick klubbens almanackor för 2014 åt i snabb takt. På lördagseftermiddagen hade 200 redan sålts.

Han var en av dem som stod i fotoklubben Oktavs marknadsstånd på Sikforsvägen för att traditionsenligt sälja årets almanacka.

– Försäljningen har gått hyfsat tycker jag, säger Sven-Gunnar Bergström. Hittills i dag har vi sålt ungefär 200 stycken av de 700 vi trycker upp totalt, berättar han.

Kalendern består av gamla bilder från förr och många var de marknadsbesökare som stannade upp vid klubbens bord för att beskåda de bilder som valts ut till årets almanacka.

Arbetet med kalendern påbörjas på våren, berättar Sven-Gunnar Bergström.

– Då väljer vi i klubben tillsammans ut bilderna. Det är fotografier som vi fått låna och som vi fotar av.

Sedan trycks almanackan i Lindesberg för att vara klar i tid till marknaden. Dessutom passade klubben på att rea ut tidigare års kalendrar.

Ett samlarobjekt, enligt Sven-Gunnar Bergström.

– De flesta som köper är samlare som lägger dem på hög, berättar han.

En av dem som tog tillfället i akt att kolla in årets kalender och slänga några ord med fotoklubbens representanter var Gunnar Björkman, mångårig ordförande i Ställdalens fotoklubb, som även de ger ut en liknande almanacka.

– Vi har gett ut vår med bilder lagom till Kopparbergsmarken i 29 år nu, säger han och berättar att klubben redan börjat fila på jublieumskalendern nästa år.

September är en högtidsmånad för marknader runt om i Bergslagen och Gunnar Björkman och sonen Nils-Gunnar planerar att hinna svänga förbi dem alla.

– Nora och Filipstad har vi varit på, de är först, men sen kommer de slag i slag. Nästa vecka är det Lindemarken, sedan Grängesberg och sist Kopparbergsmarken, säger han.

Den sistnämnda höll han naturligtvis högst.

– Det är sonen som är marknadsfrälst så då brukar jag hänga med honom, säger Gunnar Björkman och berättar att det snarare är det sociala som lockar än varu-utbudet.

– För min del är det mest att träffa folk, säger han.

Trots att regnet stundtals hängde i luften var det trångt med folk längs marknadsgatan och många hittade även in på tivolit.

I dag söndag fortsätter marknaden.

Mer läsning

Annons