Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen plats för gamla skolsaker

Ett stycke historia har bevarats i Klockarhagsskolans källare. Skolmaterial och möbler från förr som ingen vet var det ska ta vägen när skolan byggs om. Där finns ingen plats.

Annons
Nostalgiskt. Kulramen var ett viktigt hjälpmedel i undervisningen förr. Ann-Britt Hermansson hoppas att prylar och material från skolans om finns förvarat i högstadiets källare ska kunna bevaras för framtiden.

Drömmen om ett skolmuseum fanns efter vägen. Ann-Britt Hermansson, pensionerad grundskollärare, berättar om miljön som byggts upp i ett källarutrymme på högstadiet.

Gammeldags skoldagar

– Tidigare fanns liknande tankar på Kronhagsskolan. Där ställdes en mindre lokal i källaren i ordning med gamla skolbänkar och äldre skolmaterial. Gammeldags skoldagar hölls med eleverna. Fröken klädde sig i gammeldags kläder och eleverna uppmuntrades att göra detsamma.

På ett lekfullt sätt hölls en skoldag på gammalt vis och eleverna fick en liten glimt om hur det kunde vara förr.

– Lokalen behövdes till något annat och då flyttades allt till Klockarhagsskolan.

Diskuterade museum

Ann-Britt diskuterade med dåvarande rektorn om möjligheterna att bygga upp ett museum.

Vid ungefär samma tidpunkt lades Furåsskolan ned och mängder av material fanns där som ingen visste vad man skulle göra med.

– Jag minns hur jag stod i Furåsskolans källare och plockade, packade och sorterade. Här fanns också grejer från andra nedlagda skolor, Sikfors och Sävsjön bland annat.

Samlat i skyddsrum

Nu är allt samlat i ett skyddsrum på Klockarhagsskolan. Tanken var att skapa ett museum, men brandskyddsregler satte stopp. Nu behövs lokalen dessutom till den nya skolan som håller på att byggas. Allt måste flyttas.

– Det vore sorgligt om allt detta gick förlorat. Jag hoppas att någon kan ta hand om grejerna och de kan visas för allmänheten.

Ann-Britt visar skolböcker, bokstavslådor, kulramar, enkla spel och annat som finns bevarat i gamla boklådor och hyllor hämtade från skolans värld. På katedern av äldre snitt står en stor flaska bläck och i en av lådorna förvaras pennorna.

– Visst väcker det minnen och berättar något om utvecklingen. Det känns värdefullt att bevara.

Dåtidens bildarkiv. De klassiska skolplanscherna var fönstret mot yttervärlden i skolans värld förr.
Hjälpmedel. Bokstavslådan var en enkel lösning i läsinlärningen.

Mer läsning

Annons