Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen undervisning i Hälleforsdialekt

Kommunen tänker inte satsa på skolundervisning i Hälleforsdialekt. Detta språkbruk ligger inte under modersmålsundervisning och att införa sådana studier kostar dessutom pengar.

Annons

Bakgrunden till utredningen är en motion från Lars-Erik Eriksson (SD). Han föreslår att det ska avdelas resurser i skolan för att främja dialekten som kulturbärare och länk till elevernas hembygd. Förslaget är att eleverna ska ha möjlighet att själva välja om de vill studera sin hemdialekt.

Utretts

Kommunen har utrett saken och konstaterar att undervisning i riksspråksvarianter kan bedrivas inom ramen för elevens val, kopplat till svenska. Men förvaltningen har även räknat ut att det skulle kosta 115 000 kronor om året. Ett alternativ är att ta bort någon annan undervisning som redan finns inom elevens val och ersätta med den föreslagna undervisningen.

Från hösten 2011 kan grundskolorna ansöka om något som heter lokalt tillval. Då ska en lokal kursplan formuleras och godkännas av Skolverket. Men att använda sig av den möjligheten för att förverkliga SD-motionen beräknas kosta 180 000 kronor om året.

Kommunfullmäktige avslog motionen.

Mer läsning

Annons