Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intagningsstopp skaparköer till vårdboende

Intagningsstoppet till kommunens vård- och omsorgsboende skapar kö. Kommunen har hittills anmälts i två fall till Förvaltningsrätten för biståndsbeslut som inte har verkställts.

Annons

I november fattade omsorgsnämnden beslut om att införa trygghetsboenden. Servicehusen på Sörgården i Grythyttan och Gamla Björkhaga får denna nya boendeform som inte behöver något biståndsbeslut.

Biståndsbeslut kräver däremot vård- och omsorgsboende som ersätter det tidigare särskilda boendet.

Sedan i höstas råder intagningsstopp för vård- och omsorgsboende. Detta innebär att kön också har ökat successivt under 2010. Sista december hade 34 personer fått beviljat bistånd, men inte erhållit något plats.

Ändrade regler

– Vi måste se över tidigare ansökningar. Eftersom reglerna förändrats kan det finnas de som kan tänka sig trygghetsboende i stället, säger omsorgsnämndens ordförande Ulrika Mellkvist (C).

Att kön ökar är ett problem, men de som har trängande behov får en plats, enligt Mellkvist. Det är tf förvaltningschef Britt-Marie Strandahl som har högsta ansvaret och fattar beslut tillsammans med boendesamordnaren.

Några personer har fått tillfälligt boende på så kallade korttidsboenden. Platser som ska finnas till bland annat avlastning för anhöriga.

Kan leda till straffavgifter

När beslut om vård- och omsorgsboende inte verkställs inom tre månader ska kommunen anmäla detta till Socialstyrelsen. Att kommunen inte erbjuder plats till personer som fått ett biståndsbeslut beviljat kan leda till sanktionsavgifter. I dag ligger två ärenden hos Förvaltningsrätten i Karlstad och det finns risk att kommunen får kostnader.

– Det ser ut som det gör just nu och vi får ta konsekvenserna av det, säger Ulrika Mellkvist.

Hur länge det kommer att vara intagningsstopp kan Mellkvist inte svara på.

– Det är en lång process. Vi har inte diskuterat i tid. Vi måste helt enkelt bli klara med anpassningen till de nya boendeformerna.

Mer läsning

Annons