Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irene är Sveriges bästa granne

Sveriges bästa granne heter Irene Hedlund och bor i Älvestorp i Hällefors kommun. Irene ställer upp för grannarna med allt från huspassning och blomvattning till samtal om livet.

Annons

– Egentligen är det ganska enkelt att vara en god granne. Det handlar om att vara en god vän och att finnas där. Men också om att själv kunna be om hjälp när man behöver det, säger Irene.

Det är tidningen Vi i Villa som har tävlingen Sveriges bästa granne. Det är fjärde året som tävlingen arrangeras och av flera hundra nomineringar valde en jury ut Irene till Sveriges bästa granne år 2009.

Susanna Porter Öhman har nominerat sin granne Irene till det priset. Susanna har rest mycket i jobbet och då har Irene passat hennes hus. Den hjälpen har handlat om allt från blompassning till att se till att frusna vattenledningar lagats.

– En god grannkontakt är ömsesidig, betonar Irene. Om jag är Sveriges bästa granne så är Susanna det också. Men hela Sverige är fullt av goda grannar.

Älvestorp är en liten by som ligger cirka 1 mil från Grythyttan. Att bo på landet främjar grannkontakerna, tror Irene.

– Det kan vara så. För mig är det självklart att dörren alltid står öppen och att kaffepannan sätts på när någon kommer förbi. I staden kanske det inte alltid är lika självklart att det är så. Men det där är bara vad jag antar. Det finns förstås många goda grannar i städerna också.

– Men kanske blir vi nog mer beroende av varandra när vi bor så här mitt ute i skogen. Har man till exempel slut på socker och det är långt till affären så är det naturligt att först fråga grannen om man får låna lite socker innan man tar bilen och åker och handlar.

Mer läsning

Annons