Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isfiske och säkerhet på schemat

Liam Pettersson sitter stilla med pimpelspöet i handen. De flesta av hans klasskompisar grillar korv, men Liam fiskar vidare.– Jag behöver ingen korv, jag vill ha fisk i stället, säger Liam.

Annons
- Än har jag inte fått någon fisk, men jag ger inte upp, säger Liam Pettersson.

Det är skoldag på isen på Västra Gäddsjön. Elever och lärare från såväl Kronhagsskolan som Pihlskolan finns med på plats.

Inom Klassdraget

Dagen arrangeras inom vad som kallas Klassdraget. Det är Sportfiskarna som gör satsningen med målsättning att erbjuda skolbarn fiske och friluftsliv på skoltid.

– Vi är här med förskoleklassen, ettan och tvåan och Sportfiskarna sponsrar med varsitt pimpelspö till alla 55 barnen, säger Ingrid Jansson, lärare på Kronhagsskolan.

Naturbruksgymnasiet är medarrangör och de har satt samman olika stationer på isen. Här erbjuds pimpelfiske, ismete och livräddning. Eleverna får kunskap om issäkerhet och hur livlinor används.

Bra för säkerheten

– En sådan här dag är ett bra sätt att visa hur man säkert kan vistas ute på sjön på isen, säger Tomas Hällmark, lärare på naturbruksgymnasiet.

Jesper Mietinen och Cornelia Sinkonen turas om att borra ett hål i isen.

– Nu ska vi fiska, säger Cornelia.

Ida Friberg sluter upp till fiskekompisarna. Hon har sitt pimpelspö laddat med maggot och även hon kastar i kroken i ett annat hål i isen strax intill.

Ronnie Schröder läser på naturbruksgymnasiet. Nu hjälper han Olivia Geschwind med linan på hennes spö.

– Vi tränar på att vara fiskeguide. Vi är med och sköter de olika stationerna på fiskedagen, berättar han.

En rejäl brasa

På stranden brinner en rejäl brasa, det är lunchtid och många av ungarna har nu sökt sig till korvbrasan. Hugo Johansson kommer dit med en fisk i näven och ett brett leende på läpparna.

– Jag fick napp. Jag skulle bara dra upp kroken och då satt det en fisk på, säger han glatt.

Alma Asklund prövar på livräddning.
Hugo Johansson visar upp en abborre han precis har dragit upp.

Mer läsning

Annons