Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ivo ger förlängd svarstid om brister

Kommunen har bett om och får förlängd tid hos Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, för sitt svar gällande bristerna i nattbemanningen på äldreboendet Fyrklövern.

Annons

Svaret från kommunstyrelsen, som ytterst ansvarig för verksamheten, skulle vara hos Ivo senast 4 maj. Omsorgsförvaltningen har tagit fram ett förslag till svar och ks har möte kommande tisdag, 12 maj.

– Man vill att ansvariga politiker ska titta på handlingen först och därför har vi också beviljat förlängd svarstid, till senast 13 maj, säger inspektör Katarina Bone.

Ivo kommer att kräva 600 000 kronor i vite, straffavgift, om kommunen inte uppfyller vissa krav på Fyrklövern. Ivo anser att missförhållanden råder, att nattbemanningen inte är tillräcklig och att detta leder till att boendet inte kan erbjuda den trygghet som krävs.

Omsorgsförvaltningens svar, som ska godkännas av ks, beskriver åtgärder som genomförts. Bland annat att bemanningen utökats från 5 till 6 personer per natt, att den fysiska miljön säkrats upp genom bland annat olika ombyggnationer.

Gällande hotet om vite tror Bone att beslut kan fattas redan innan sommaren.

Men ytterligare ett ärende om kommunens äldreomsorg ligger hos Ivo. Det handlar om äldreomsorgen i stort. Ivo har i ett 30 sidor långt dokument från januari i år pekat på en rad brister.

– Det ärendet är mer omfattande och kommer att ta längre tid. En ny inspektion ska ske och därefter får vi ta ställning hur vi går vidare i det fallet, säger Katarina Bone.

Mer läsning

Annons