Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jasmine Nilsson blir årets Lucia 2014

15-åriga Jasmine Nilsson blir Hällefors Lucia 2014.– Det känns jättebra. Jag är chockad men väldigt glad, sa hon strax efter att lotten avgjort vem som ska få äran att krönas till Lucia i år.

Annons
årets följe. ”Det blir ett stort luciatåg i år”, säger Linda Skaret som håller i luciaförberedelserna. Under julskyltningen gav kandidaterna ett smakprov hur det kommer att låta den 13 december.

Hällefors. På slaget 13.00 intog årets luciafölje torget i Hällefors. Efter att ha framfört två luciasånger och presenterat sig med namn och ålder var det dags att lotta vem av de 12 tjejerna som skulle få bära luciakronan.

Kyrkoherde Per Schmidt och församlingens Linda Skaret delade ut var sitt kuvert till deltagarna som de på en given signal fick riva upp.

”Lucia” stod det på Jasmine Nilsson lapp. Hon är 15 år, kommer från Hällefors och går i 9B på Klockarhagsskolan.

– Julen är min favorithögtid och det är så fint med lucia. Förra året var jag och kollade på kröningen och tänkte att det där skulle jag också vilja göra, säger hon.

Luciasångerna tyckte hon sig ha bra koll på.

– Några av dem men nu ska jag hem och plugga in dem så de sitter, säger hon.

Nu väntar mycket övning för deltagarna, berättar Linda Skaret som håller i luciaförberedelserna.

– De ska öva på att gå och stå i kyrkan och så blir det till att nöta in sångerna så att de flyter som ett rinnande vatten. Så det blir mycket uppladdning inför kröningen.

NA har tidigare skrivit om Bergslagens lucia där arrangörerna har haft svårt att få fram luciakandidater.

– Vi har också haft kärvt några år och har haft svårt att få ihop kandidater men i år hade vi jättemånga sökande, säger Linda Skaret.

16 anmälningar kom in. Av dem drog sig fyra ur. Det innebär att Jasmine Nilsson kommer att flankeras av 11 tärnor.

– Så det blir ett stort luciatåg i år, säger Linda Skaret.

Efter kröningen väntar så en rad framträdanden på luciadagen. Bland annat äldreboenden, föreningar och mataffärerna kommer få besök av följet.

– Tyvärr verkar det som att intresset för att få besök av Lucia har svalnat. Visserligen är det på en lördag den här gången, men i år har vi bara 13 platser vi ska besöka. Det brukar vara 30. Men man kan fortfarande höra av sig om man vill ha besök av lucia, säger Linda Skaret.

Årets lucia krönts fredagen den 12 december klockan 18 i Hällefors kyrka.

– Då har vi en härlig kväll framför oss, när vi får höra er sjunga på med full blås, sa kyrkoherde Per Schmidt när ceremonin var över med adress till luciaföljet.

F örutom lucialottning bjöd årets julskyltning på julmarknader i både Folkets hus och på torget. Där stod 10-årige Theo Ranström och Frida Granström klass 4B på Klockarhagsskolan och sålde bland annat saffransbröd, lotter och godis för att få pengar till en klassresa.

– Lotterna säljer bäst, säger Theo Ranström som visste var han ville åka.

– Till Bodaborg!

Julen är min favorithögtid och det är så fint med lucia. Förra året var jag och kollade på kröningen och tänkte att det där skulle jag också vilja göra.”
10-årige Theo Ranström och Frida Granström från klass 4B på Klockarhagsskolan sålde bland annat saffransbröd, lotter och godis för att få pengar till en klassresa.

Mer läsning

Annons