Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jäv när ansvarsfrihet beviljades

Det var jäv när Birger Antonsson (S) beviljade sig själv ansvarsfrihet som styrelseledamot i Hällefors Bostads AB, Boab. Förvaltningsrätten upphäver kommunstyrelsens beslut att ge vd och styrelse ansvarsfrihet.

Annons

Det var 2008 som en parkinvigning överskred sin budget med 1,5 miljoner kronor. Dåvarande vd i det kommunla bostadsbolaget, Lennart Ljungberg, avskedades på grund av det i oktober samma år.

När vd och styrelse senare skulle beviljas ansvarsfrihet ifrågasattes det av alla partier i kommunstyrelsen utom av Socialdemokraterna. S har egen majoritet i kommunstyrelsen och kunde själva bestämma att ansvarsfrihet skulle ges.

Men beslutet överklagdes med hänvisning att det var jäv när Birger Antonsson som ledamot i kommunstyrelsen deltog i beslutet att bevilja vd samt Boab-styrelse, en styrelse han själv sitter i, ansvarsfrihet. Det var jäv, fastslår Förvaltningsrätten.

Ritha Sörling (S), ordförande i kommunstyrelsen, var med och beviljade ansvarsfrihet.

– Vi godkände att ansvarsfrihet skulle ges efter diskussion i partiet. Nu ska vi diskutera det här i partiet igen och bestämma ett gemensamt förhållningssätt.

Har du ändrat åsikt om det här nu?

– Jag tänker inte svara på om jag har ändrat åsikt eller inte. Vi ska ta ett gruppbeslut om detta i partiet. Sedan ska frågan tillbaka till kommunstyrelsen.

Monika Eriksson (S), är ordförande i Boab. Eriksson är tydlig med sin åsikt.

– Jag var själv med och avsatte vd:n för att han överskred budgeten vid parkinvigningen. Jag tycker det var fel att bevilja vd:n ansvarsfrihet.

På grund av att det funnits tveksamhet att bevilja styrelse och vd ansvarsfrihet så är frågan om jäv-förhållandet ännu viktigare, fastslår domen.

– Jag tycker själv att jag inte var jävig, men Förvaltningsrätten har ju bättre juridisk kunskap än mig, så då är det så. I övrigt har jag inget att kommentera vad gäller domen, säger Birger Antonsson till NA.

BAKGRUND:

I september 2008 invigdes Sinnenas och Minnenas park. Parkbygget kostade 9,5 miljoner kronor. Invigningen skulle kosta 1 miljon kronor men notan blev 2,5 miljoner. Att invigningen blev så mycket dyrare, och att det kunde ske utan att styrelsen informerades, kritiserades, bland annat av revisorerna. Bolagets vd avskedades. Sedan avgick styrelsens ordförande, Assar Granström (S). Monika Eriksson (S) blev ny ordförande i november 2008. S röstade för Pentti Supponen (S) som ny ordförande, men oppositionen röstade på Eriksson som ny ordförande.

Mer läsning

Annons