Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbar med försäljning

Än är Återbruket Hela människan inte helt avslutat. Konkursförvaltaren jobbar fortfarande för en försäljning. Själva fastigheten såldes dock för en tid sedan.

Annons

I mitten av april förra året stod det klart att Återbruket Hela människan skulle gå i konkurs och besvikelsen var stor bland de berörda.

Drevs med stöd

Verksamheten drevs med stöd från Hela människan, en organisation som är en del av Svenska kyrkan och de traditionella frikyrkornas sociala arbete. Hällefors-Hjulsjö kyrkliga församlingen gav årligt ett ekonomiskt bidrag och var aktiva i driften.

– Detta har hela tiden varit en ideell verksamhet, säger kyrkorådets ordförande Bo Nilsson.

Konkursförvaltaren har sedan i våras jobbat med en försäljning. Hur långt ärendet har kommit vet inte Bo Nilsson.

– Det kan ta upp till ett år. När konkursförvaltaren gjort sitt ska vi hålla en avslutande stämma. Det sker förmodligen på vårkanten.

Huset däremot har man kunnat sälja till en privatperson.

Fjärrvärmenätet

Orsaken till att Återbruket tvingades till konkurs var beslutet att ansluta sig till fjärrvärmenätet. En investering för att på sikt sänka värmekostnaderna. Utgifterna blev för höga och den ideella föreningen hamnade på ekonomiskt obestånd och hos Kronofogden.

– Det rörde sig om 250–300 000 kronor. Vi sökte ekonomiskt stöd från kommunen men fick nej. Det beslutet var inte genomtänkt, säger Bo Nilsson.

Verksamheten sysselsatte sex personer, människor som i övrigt har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Nu, påpekar Bo Nilsson, har kommunen fått ta ansvar för dessa människor.

– Återbruket var i sig lönsamt och gav upp emot 700 000 kronor årligen. Det handlade enbart om att lösa den akuta situationen.

Mer läsning

Annons