Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordgubbar och korv lockelser på marknad

Doften av jordgubbar för tankarna till sommar under en för övrigt kylig marknadsförmiddag på torget i Grythyttan.

Annons
Nyfiken. Hunden Karlsson är en van marknadsbesökare och bryr sig inte så mycket om kommersen som pågår bakom hans rygg där husse försöker att kränga putsmedel. Karlsson var en av många som upplevde Grythyttemarknaden.

Vantarna behövdes faktiskt när Grythyttemarknaden startade. Senare på dagen sprack molntäcket upp och gav andra förutsättningar.

Systrarna Elsy Toresson och Karin Halvorsen har åkt från Örebro respektive Nora för att strosa mellan stånden.

– Tradition. Vi är uppväxta här och vår mor bor kvar i byn, säger Karin.

– När vi gick i skolan fick vi alltid ledigt på eftermiddagen för att kunna gå på marknaden, säger Elsy.

Några stånd längre bort sitter hunden Karlsson på en stol. Han har vänt marknaden ryggen och bryr sig inte så mycket om husses försök att sälja putsmedel till glasögon. Nyfiket vädrar Karlsson i luften.

– Jo, vi åker runt en del. Karlsson är min ständige följeslagare, säger Jonte och klappar om sin hund mellan kundbesöken.

Ett sextiotal knallar finns på och omkring torget när Grythyttans IF arrangerar vårmarknad. En del stånd är en fröjd för ögat andra lockar med härliga dofter. Jordgubbsdoften blandas med aromerna från rökta korvar. Utanför restaurang Cornelis står Marcus Hedberg där det fräser i pannan.

– Wookad kycklingpytt, säger han, vänder löken lite snabbt, lägger på grönsaker och kryddar.

Här finns frestelser. Få kan lämna platsen utan att ha med sig något, åtminstone lite marknadsgodis.

– Och en ballong vill jag ha! säger Marco Törnblom Johansson som kommit tillsammans med lillasyster Maja och mamma Martina. I sällskapet är mormor Riitta Törnblom med som utlovar varsin luftfylld figur till barnen.

För Marco och Maja är det allra första gången de besöker Grythyttemarknaden. De bor vanligtvis i Uppsala. Karin Wahlegren bor däremot i byn men berättar att det ändå är premiär.

– Jag är pensionär nu, så då passar jag på, förklarar hon och bläddrar bland vykorten. Karin plockar till sig en bunt, alla med blommor på.

– Som jag ska skicka till mina vänner. Det är så bra att ha några kort hemma, säger Karin och betalar försäljaren.

Varor byter ägare, människor möts och växlar ett par ord. Folk kommer och går alltmedan kommersen fortsätter ännu en stund.

Mer läsning

Annons