Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julia tog chansen - startade eget

Från början tillverkade hon smycken mest för sin egen skull. Men snart började beställningarna trilla in. I framtiden hoppas 18-åriga Julia Berg kunna leva på sin hobby.

Annons

– Jag började tillverka smycken förra året, mest till mig själv, säger Julia Berg.

Men snart sålde hon smycken till vänner och släktingar. Hon skrev om smyckena på sin blogg och innan jul började beställningarna komma in.

– Från början hade jag inte tänkt att starta företag. Vi pratade lite om det på Communicare men jag tänkte att det skulle vara krångligt, säger hon.

Men så bestämde hon sig för att ändå testa och i februari drog hon i gång Julia Berg Design.

I april började hon sälja smycken på sin webbshop Juvelias smycken.

Hon driver verksamheten från hemmet och marknadsföring och försäljning sker över internet.

– Det är mer jobb än man tror. Det är ju inte bara tillverka smyckena. Däremot är det inte så krångligt som jag trodde, säger Julia Berg.

Mer än halva tiden går åt till att sköta det administrativa som att uppdatera webbshoppen och sköta pappersarbetet.

– Jag har ingen utbildning inom det här men får hjälp av familjen. Dessutom är det bara att ringa Skatteverket och fråga om det är något man undrar över, säger hon.

– Om man brinner för något och tror att man hinner med det och klarar av det kan jag rekommendera att starta eget. Annars ska man nog låta bli. Man är aldrig ledig och det kan vara svårt att planera sin tillvaro, säger hon.

Däremot ser Julia Berg många fördelar med att ha ett eget företag.

– Jag har min hobby som jobb och kan göra arbetet vilket tid på dygnet som helst. Dessutom kan jag jobba utomhus om jag känner för det.

Mer läsning

Annons