Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan bli straffavgifter på 600 000

Hällefors kommun hotas av straffavgifter på sammanlagt cirka 600 000 kronor. Anledningen är att det har tagit för lång tid att genomföra beslut där invånare hade rätt till stöd.

Annons

Det handlar bland annat om människor med diagnoser som demens och alzheimer som har drabbats av en alldeles för långsam hantering inom omsorgen. För dessa förseningar i handläggandet, det är totalt fem olika fall, så ansöker nu Socialstyrelsen hos Förvaltningsrätten att straffavgifter ska utdömas av Hällefors kommun.

Sammanlagt kan det i så fall betyda att kommunen tvingas att betala ungefär 600 000 kronor.

Bakgrunden i flera av de aktuella fallen är att kommunen i april 2010 beslutade att avveckla vård- och omsorgsboendet i Grythyttan och att berörda hyresgäster då skulle prioriteras till ett annat lämpligt boende i Hällefors. Men när det i september 2010 togs ett beslut om intagningsstopp på samtliga särskilda boenden i kommunen kunde inte dessa personer, som hade beslut bakom sig att de skulle ha vård- och omsorgsboende, ges nya platser tillräckligt snabbt.

Olika varianter av tillfälliga lösningar, som att vårdtagare fick hemtjänst, fick istället ordnas till dess att de enskilda ärendena senare kunde verkställas.

Men det här handlar, enligt Socialstyrelsen, om oskäligt dröjsmål i hur ärendena har skötts. Att kommunen hänvisar till omstruktureringar i sin organisation, i ett yttrande, ska inte drabba de enskilda omsorgstagarna, anser Socialstyrelsen.

Nu ligger ärendet för beslut hos Förvaltningsrätten i Karlstad.

Mer läsning

Annons