Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan tvingas betala tillbaka EU-bidrag

Turerna efter Formens hus konkurs är inte avslutade. Kommunen kan tvingas betala tillbaka EU-bidrag. Kommunen ska dessutom, enligt tingsrätten, inte räkna med att få tillbaka något alls på sin fordran på 1,6 miljoner kronor från konkursboet.

Annons

Det är fortfarande oklart om kommunen ska tvingas att betala tillbaka EU-bidrag som är kopplade till Formens hus. Det är EU-projektet Innovativt centrum för hållbar design som det handlar om.

– Vi har ett kommunstyrelse-beslut att avsluta EU-projektet i förtid och vi avslutade det den 1 januari i stället för den 31 december 2010 som först var meningen, säger kommunchef Lena Sahrblom.

Hällefors kommun var huvudman för projektet och bolaget Formens hus var utförare.

Nu har kommunen gjort klart en sammanställning om vad som har utförts i EU-projektet. Denna skickas nu till Tillväxtverket som sedan beslutar vad som sker med de EU-bidrag som kommunen har fått.

Om kommunen blir återbetalningsskyldig eller ej är oklart. Och hur mycket pengar det i så fall kan handla om spekulerar inte Sahrblom i. Det kan handla om miljontals kronor.

– Vi har haft en förhandskontakt med Tillväxtverket om det här och fick ett muntligt svar att det inte var omöjligt att vi kunde slippa betala tillbaka pengar, men hur det slutligen blir kan jag förstås inte säga.

Tillväxtverket ska bedöma om intentionerna i projektet har utförts. En nackdel i sammanhanget kan vara att projektet inte har renderat några arbetstillfällen.

Tidigare hade kommunen räknat med ett svar från Tillväxtverket innan juni månads utgång. Men kommunens egen sammanställning om projektet har inte blivit klar förrän nu. Därför väntas nu ett svar från Tillväxtverket komma tidigast i augusti i stället.

FAKTA:

I mars 2010 begärdes Formens hus AB i konkurs. Konkursförvaltaren kunde senare redovisa att bolaget hade skulder på 3,1 miljoner kronor och tillgångar på 1 miljon. Det saknades alltså 2,1 miljon kronor.

De största fordringsägarna i konkuresen var Hällefors kommun och Swedbank.

Designutbildningen Fidu som bolaget drev flyttades till stiftelsen Formens hus. I stiftelsen ingår Hällefors kommun, Svensk form och Svensk industridesign. Stiftelsen var ägare av bolaget Formens hus.

Mer läsning

Annons